Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El confinament desperta a Tarragona la conscienciació social amb el producte local

Els grups de consum i cooperatives del territori reivindiquen «un model de consum responsable amb les persones i amb la vida»

El Brot és un dels onze grups i cooperatives de consum del Camp de Tarragona | Cedida

«L’actual situació que estem vivint ens servirà per fer un canvi de model de consum? Potser sí, potser no, no ho sabem. Però per part nostra això ens referma a nivell ideològic». Ho diu en Pere, soci fundador del projecte de formatges i iogurts ecològics ‘La Segalla’. Davant l'escenari actual d'emergència a causa de la pandèmia  de la Covid-19, els productors, grups i cooperatives de productes locals del Camp de Tarragona reivindiquen «un model de consum responsable amb les persones i amb la vida».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Per aquest motiu, el passat dimecres 25 de març es va presentar públicament la campanya #Hofemagroecològic amb l’objectiu de posar en valor la pagesia i els productes de proximitat i locals com «una manera de fer front a la crisi i a la situació d’emergència actual del coronavirus».

Els grups i cooperatives de consum són organitzacions autogestionades que faciliten l'adquisició de productes ecològics des de les pràctiques de l’economia social  i solidària i deixant de costat la producció d'aliments fets amb químics, transgènics i distribuïts de manera globalitzada. A més a més, tenen com a finalitats aconseguir preus justos i promoure l'economia local i l'autoproducció.

Per una altra banda, estan formades per consumidores que, juntament amb les productores que les abasteixen, han creat una xarxa de milers de persones que garanteixen «la generació de riquesa col·lectiva, prioritzant les necessitats de les persones i de l’entorn per davant dels beneficis econòmics». 

 

Pagesia i productes de proximitat com a aposta davant la crisi del coronavirus

A Catalunya hi ha més de 160 grups i cooperatives  de consum, onze de les quals es troben al Camp de Tarragona. Dues d'elles son La Bajoca i El Brot. El projecte del grup de consum La Bajoca va sorgir fa vuit anys al Casal Popular La Turba de Valls de la mà d'un grup de famílies del municipi. En aquest espai s'hi poden trobar productes de tota mena com ara verdura, embotits, carn, productes de fleca i pastisseria, llegums, formatges i olis entre molts altres. 

El grup de consum treballa amb tres eixos principals: proximitat, ecològic i social. Amb els anys, s'ha anat consolidant el projecte i actualment, a banda de Valls, està present a Tarragona  (Casal Popular Sageta de Foc), La Canonja (Ateneu Popular La Mina) i Reus  (Casal Despertaferro). Setmanalment, es realitzen comandes de cistelles de productes ecològics  que es reparteixen als diferents casals de la ciutat.

Aquestes darreres setmanes La Bajoca, amb seu a la plaça de la Zeta de Valls, ha crescut exponencialment tant en nombre de socis com en cistelles. «Si normalment estem entre les 40-50 cistelles setmanals, aquests dies arribem aproximadament a les 60», assenyala en Medir, membre del grup de consum La Bajoca. Durant aquests dies, s'ha consolidat la gent que ja era sòcia però que havia perdut el costum de fer comandes i també s'han incorporat noves persones.

la-bajoca-valls
Setmanalment, els socis poden passar a recollir la comanda al local de la plaça de la Zeta de Valls | La Bajoca

Aquest increment és degut, segons Medir, a la campanya  que s’ha publicat i també perquè la gent «té més temps per pensar i reflexionar a casa i es para més atenció en allò que menges i cuines». El confinament a causa de la pandèmia del coronavirus ha despertat una conscienciació social que en aquest cas s’ha vist reflectida en l’augment de més cistelles. Pel que fa a l’estat d’alarma, des de La Bajoca assenyalen que «s’està funcionant amb normalitat dins de les mesures actuals respecte al món agroalimentari extremant les precaucions sanitàries»

Un altre dels grups de consum del territori, amb més de 40 anys d’experiència, és El Brot. Aquesta cooperativa  reusenca està autogestionada pels seus socis i sòcies, que decideixen consumir organitzats democràticament productes sans i naturals «de forma crítica, responsable i solidària». Alhora, ajuden a mantenir una relació «harmònica» amb l’entorn incloent-hi les persones que formen part del cicle producció-consum.

La botiga està situada al carrer Pròsper de Bofarull i s'hi poden trobar tota mena de productes ecològics i de proximitat. «Cada compra és un vot. Comprar al Brot és votar salut, sostenibilitat, sobirania, igualtat, democràcia i justícia», diuen des d'aquest grup de consum reusenc.

Imatge de diverses verdures del grup de consum La Bajoca de Valls
La Bajoca està present, a banda de Valls, en els municipis de Tarragona, La Canonja i Reus | La Bajoca

«Això ens referma a nivell ideològic»

El projecte de ‘La Segalla’, que es dedica a la producció de formatges de pastora, va néixer entre l’any 2012 i 2013 i va començar a funcionar l’any següent a l’Albiol. En Pere és un dels seus responsables i explica que en els inicis va començar amb un ramat de cabres per munyir i vendre llet  però que des de fa un parell d’anys també es dediquen a la formatgeria, amb quatre varietats diferents, iogurt  i mató.

En Pere assenyala que la situació d’emergència del coronavirus ha espantat a tothom però assegura que han descobert que «el consum conscient no desapareix» perquè tota la gent habitual de les seves comandes segueix aguantant tot i aquests dies de confinament. «Els petits grups de consum i les botigues del poble, tota aquesta gent, segueixen comprant», afirma el productor.

Davant aquest escenari, en Pere fa la següent reflexió: «Ens servirà per fer un canvi de model? Potser sí, potser no, no ho sabem. Però això ens referma a nivell ideològic». Actualment, el projecte de ‘La Segalla’, que aposta per un consum responsable i ecològic, na servei al Camp de Tarragona en municipis com Tarragona, Reus, Montblanc, Valls, Torredembarra i també en altres indrets com Tàrrega o les Borges Blanques.

priorat
En els grups de consum també s'hi pot trobar vi, entre molts altres productes | ACN

«El camp no s’atura i hem de continuar treballant»

Fa uns deu anys l’Alba va decidir agafar les terres de la seva família, a Valls, i convertir-les en una producció ecològica. Després d’uns anys posant el raïm a la cooperativa va decidir fer el seu propi celler. «Fem una agricultura ecològica i biodinàmica. Tenim raïm, olives i ametlles que ho venem transformant directament per nosaltres per vi most, oli i ametlles envasades», explica l’Alba.

Pel que fa al consum de  menjar ecològic, l’Alba comenta que «en els darrers anys està molt més a l’alça el tema cooperatiu» i que «abans no es valorava tant», almenys en l’entorn del seu àmbit d’actuació. En el seu cas, ven molts productes a Barcelona i també realitza molta exportació a països com Holanda, Canadà o els Estats Units. De fet, assegura que cada any augmenta la producció.

Pel que fa a la situació del coronavirus, assenyala que en l’aspecte professional s’han paralitzat les vendes i no tenen ingressos, a causa de l’exportació. Malgrat això, recorda que tot i que el virus està ben present entre nosaltres «el camp no s’atura i hem de continuar treballant». En l’aspecte més personal, destaca que la seva família és afortunada en viure en una masia amb el suficient espai per a patir menys la situació de confinament.