És evident que els progressos de la ciència han aconseguit millorar la nostra qualitat de vida. Per conèixer amb més exactitud l'origen, les causes i el tractament del càncer, és indispensable continuar investigant. Pel que sembla, cada cop estem més a prop d'aconseguir alguns resultats.
El nou descobriment que posa en «escac i mat» els tumors cerebrals
Els tumors cerebrals poden originar-se de diverses maneres: poden formar-se en les cèl·lules cerebrals o bé poden començar en una altra part del nostre cos i disseminar-se fins al cervell. En qualsevol cas, sempre caldrà dur a terme un diagnòstic i un tractament correctes. No obstant això, per aconseguir-ho, la comunitat científica ha de continuar treballant en noves línies de recerca.
Ara, a la Universitat del Sud de Califòrnia, Steve Kay, professor de Neurologia de l'Escola de Medicina Keck, ha trobat una nova descoberta. Després de diverses dècades estudiant els ritmes circadiaris a les plantes, està d'enhorabona: sembla que ha trobat uns nous gens que podrien estar implicats en les persones.
L'estudi dels ritmes circadiaris: els «responsables» del càncer
Els ritmes circadiaris són canvis físics, mentals i conductuals presents en totes les persones les 24 hores del dia. Gràcies a aquests processos naturals, que principalment responen a la llum i a la foscor, les persones (així com les plantes i els animals) podem tenir gana o son en determinats moments.
Tot i això, Kay i el seu equip d'investigació han trobat en ells la possible 'porta' quant a la reproducció cel·lular dels tumors cerebrals. De manera més concreta, l'estudi dut a terme ha pogut descobrir l'existència d'una molècula que podria fer endarrerir la velocitat de reproducció de les cèl·lules cancerígenes. En aquest sentit, Kay va comprovar com les cèl·lules mare tumorals del gliobastoma repercuteixen en el sistema circadiari, el qual controla la reproducció i expansió d'aquestes cèl·lules.
Amb l'objectiu de poder desbloquejar aquest sistema i així evitar la proliferació de les cèl·lules tumorals, Kay va decidir aplicar la intel·ligència artificial. Gràcies a ella, ha pogut fer aquest descobriment.
La importància de la investigació en aquest cas
La descoberta de la molècula capaç d'impedir la proliferació de les cèl·lules tumorals ha estat un gran progrés per a tota la comunitat científica. El glioblastoma de què hem parlat abans és el tipus de càncer cerebral més freqüent en persones. Aquest tipus de tumor es caracteritza, sobretot, pel seu ràpid creixement i el mal pronòstic.
Actualment, la majoria de persones diagnosticades d'aquest tipus de càncer només aconsegueixen sobreviure una mitjana de 15 mesos. Per acabar amb aquesta situació, la ciència disposa actualment d'alguns tractaments, com ara la cirurgia (la més habitual), seguida de la radioteràpia i la quimioteràpia. No obstant això, es pot donar el cas que hi hagi cèl·lules que siguin resistents a aquests tractaments. Per tant, això ocasionaria que la multiplicació d'aquestes cèl·lules continués creixent.
Per això, el descobriment de Kay i el seu equip pot donar esperança a aquests casos. Després de dur a terme alguns assaigs mèdics amb animals, tot apunta que els primers amb humans podrien ser segurs. Ara, tots els esforços d'aquesta investigació s'estan centrant en testar la molècula SHP656, la qual sembla força prometedora per reduir el creixement de les cèl·lules cancerígenes.