Imatge de la Mare de Déu de l'Esperança a l'església de Figuerola.

Tot a punt per a la Coronació de la Verge de l’Esperança de Figuerola del Camp

Aquest divendres comencen en el municipi 10 dies de Festa Major en honor a la seva patrona que culminaran amb la Coronació de la Mare de Déu el dia 22 de desembre

Aquests dies es nota que al municipi de Figuerola del Camp està a punt de passar alguna cosa. Els carrers s’estan deixant més polits del normal, les flors també llueixen més i la il·luminació nadalenca és diferent a altres anys. I és que queda ben poc per començar a viure unes festes que s’estan preparant des de fa molts mesos.

En honor a la seva patrona, la Mare de Déu de l’Esperança, Figuerola del Camp sempre celebra una petita festa major durant un cap de setmana de desembre. Aquest any és diferent, ja que tindrà lloc un fet inèdit al poble: el Vaticà ha concedit la coronació canònica de la Mare de Déu, així que les festes agafaran una rellevància mai vista, amb una durada de 10 dies.

Aquest divendres dia 14 de desembre es donarà el tret de sortida a la celebració amb el pregó institucional que tindrà lloc a la sala d’actes de la Cooperativa a càrrec de la consellera de Justícia i de l’àrea d’Afers Religiosos, Ester Capella.

Aquest dia també  s’inauguraran les obres de remodelació del carrer Verge de l’Esperança, que s’han dut a terme aquests mesos.

La resta de dies, l’ambient festiu es respirarà durant totes les jornades, ja que hi haurà activitats perquè en gaudeixin grans petits. Des d’actes purament religiosos, fins a concerts, exposicions, caminades, cultura popular, nit jove, vermuts, degustacions, etc.

El 22 de desembre, la Coronació

El plat fort arribarà el dissabte 22 de desembre, el dia de la Coronació. A partir de les 11.30 hores, una missa plena d’autoritats i personalitats servirà per posar la corona a la Mare de Déu. Aquest acte anirà  a càrrec de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.  La corona és obra del joier Joan Serramià i ha estat finançada gràcies als donatius dels veïns i d’empreses i entitats locals.

La façana de l'església de Figuerola del Camp.
La façana de l'església de Figuerola del Camp. | J.G.

 

A la tarda tindrà lloc la professó, on tots els figuerolins podran veure la Mare de Déu coronada pels carrers del poble. Es preveu que sigui un acte solemne, però també festiu on destaca la il·luminació dels carrers.

Diumenge 23 de desembre finalitzaran les festes, després de 10 intensos dies. Un dels actes destacats d’aquesta jornada és la mostra de gegants i trobada d’elements folklòrics, amb la presència de cultura popular de diversos municipis de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Per part de Figuerola del Camp, a part dels gegants, també actuarà el grup de percussió local, format pels nens i nenes del poble, que porten diverses setmanes assajant i que ja es van estrenar a la Festa Major a l’estiu.

Tot el poble s’ha volgut involucrar en la celebració, així que les diverses associacions del municipi hi participen amb alguna activitat perquè ningú en quedi exclòs. El col·lectiu de dones s’ha encarregat que cosir els domassos que lluiran les cases en els balcons i de vendre el marxandatge, els infants de l’escola han creat una auca, molts veïns faran de voluntaris... tot, perquè en aquestes festes no hi falti de res i quedin en el record dels figuerolins per sempre.