El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020

El coronavirus podria acabar allargant la legislatura a Catalunya

Els pressupostos s'han d'aprovar la setmana vinent al Parlament, però la celebració del ple és molt dubtosa

La crisi del coronavirus  està capgirant molts plans arreu de  Catalunya: des de competicions esportives fins a altres menes d'actes amb grans aglomeracions de gent. Ara, la crisi per aquesta malaltia podria tenir, de retruc, efectes cabdal per a la política a Catalunya. La setmana vinent, en concret dijous dia 19, s'han de votar els pressupostos de la Generalitat de Catalunya i la seva llei d'acompanyament al Parlament.

De fet, dimarts i dimecres ja hi haurà ple parlamentari, on es debatran altres qüestions, mentre que dijous tindrà lloc un dels plens més importants de l'any, que ha d'aprovar els primers comptes de la Generalitat  des de 2017 gràcies a l'acord entre JxCat, ERC i Catalunya En Comú Podem.

Un ple de dubtosa celebració

Però hores d'ara, que hi pugui haver activitat a la cambra catalana la setmana vinent és força dubtós. Aquest mateix dimarts, dia 10, el Congrés dels Diputats suspenia la seva activitat —de moment només per aquesta setmana—, però veient com les mesures de contenció del virus avancen, els dubtes sobre la celebració del ple de la setmana que ve són més que raonables.

Així doncs, en cas que els pressupostos no es poguessin votar la setmana que ve, saltarien, com a molt aviat, a la setmana anterior a la Setmana Santa, entre finals de març i principis d'abril. Si el president Torra vulgués convocar eleccions  de manera immediata, ho hauria de fer per al mes de  juny, atès que el marge mínim per fer-ho és de 54 dies.

Si, com s'ha especulat darrerament, vol deixar més marge —sobretot per aclarir el guirigall de l'espai postconvergent—, les eleccions se situarien de forma gairebé irremeiable a la tardor —uns comicis al juliol i a l'agost estan descartats. El coronavirus, doncs, podria acabar allargant la legislatura a Catalunya.