El procés del suplicatori per demanar la immunitat de Puigdemont, congelat pel coronavirus

L'expresident de la Generalitat està a l'espera que el Parlament Europeu trobi una alternativa per a facilitar la seva compareixença

Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant
El procés per aixecar la immunitat de Puigdemont està paralitzat | cedida

El suplicatori per a aixecar la immunitat parlamentària a l'eurodiputat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, es troba paralitzat per les mesures especials del coronavirus a l'espera que el Parlament Europeu trobi una alternativa per a facilitar les compareixences dels implicats.

En aquest sentit, l'Eurocambra prepara fórmules per a solucionar els obstacles derivats de la pandèmia al procés del suplicatori que és presencial i confidencial. La compareixença dels tres polítics independentistes davant la Comissió d'Assumptes Jurídics seria el tret de sortida per a rellançar el procés.

Més enllà de la presencialitat, la clau del tràmit del suplicatori és que exigeix una reunió confidencial en la Cambra, un problema que de moment no s'ha aconseguit sortejar, encara que l'Eurocambra ja ha desenvolupat sistemes de votació secreta.

Segons el president d'Assumptes Jurídics, Adrián Vázquez, el procés es reprendrà «l'endemà que es normalitzi l'activitat parlamentària». Amb tot, l'eurodiputat de Ciutadans defensa que el tràmit continua i el treball d'anàlisi de la documentació està avançat.

Fonts parlamentàries expliquen que una vegada puguin comparèixer l'expresident i els exconsellers el procés no s'hauria de dilatar més de quatre mesos, encara que, alhora, conflueixen diferents factors i tot dependrà de la complexitat del cas, ja que en altres suplicatoris el tràmit s'ha allargat més d'un any.

I afegeixen que el cas de l'expedient de Puigdemont, Comín i Ponsatí compta amb una gran quantitat de documents, entre elles moltes resolucions judicials espanyoles, la qual cosa ha generat un volum ingent de prop de 4.000 folis. Això dóna mostra de la complexitat del procés i que és difícil pronosticar un termini perquè es resolgui. En aquests moments aquesta documentació és la que el ponent, el conservador búlgar Angel Dzhambazki, està estudiant i serà la base per a la seva recomanació.

Procediment del suplicatori

La petició del suplicatori es tracta a porta tancada i inclou la possibilitat que l'afectat comparegui entre cinc i deu minuts en una audiència a la qual pot acudir acompanyat per un advocat que l'assessori o pot designar a un altre eurodiputat per a representar-li.

Una vegada que el ponent ha redactat la seva recomanació, aquesta es discuteix també a porta tancada i se sotmet a votació. L'informe finalment s'eleva al ple per a decidir si s'aprova o no el suplicatori, en un vot a mà alçada que es resol per majoria simple.

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori si està motivat per opinions o vots de l'eurodiputat en l'exercici de les seves funcions i també si es dóna un cas de 'fumus persecutionis', és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és «perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüència, la independència de la institució».


Comentaris

envia el comentari