Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un ramat de cabres pasturant.

Coronavirus i món rural: la locomotora del sector primari no s’atura malgrat la incertesa d’algunes empreses

Pastors i pagesos segueixen tirant endavant ramats i collites, mentre que alguns productors agrícoles es ressenten greument del tancament de menjadors escolars, hotels i restaurants

Cabres pasturant.
Un ramat de cabres pasturant a Aiguamúrcia. | Xavi Minguillón
 

La crisi del coronavirus està afectant de forma desigual el sector primari. Per una banda, la locomotora dels pagesos i ramaders no s’atura aquests dies per tal de poder abastir amb els seus productes a totes les llars. Els agricultors i pastors, no es queden a casa i segueixen amb les seves tasques habituals al camp perquè tots tinguem el plat a taula.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Ara bé, per altra banda, hi ha empreses del sector que s’estan veient greument afectades pel tancament de restaurants o hotels que, fins fa uns dies, eren els destinataris de la seva producció. Des de Tarragona Digital, hem parlat amb alguns d’aquests empresaris per copsar aquesta dualitat. 

Abans de tot, per contextualitzar, si se segueixen les pautes de la Generalitat, està permès anar a l'hort sempre que sigui per a realitzar una activitat professional, però no en el cas d'un hort particular. Pel que fa a ramaders i pastors, es permet l'activitat professional amb animals de granja o similar. 

«Teníem comandes confirmades que s’han anul·lat o que no les han vingut a buscar»

Mas Pastoret, a Torredembarra, és una empresa familiar que es dedica a la producció i comercialització de planters d’horta. La crisi del coronavirus els ha tocat de ple. El tancament de menjadors escolars, càmpings o hotels ha fet que moltes comandes que es tenien preparades no estiguin servint per a res.

«Proveïm a molts pagesos professionals que treballen per a aquests sectors i tot això ens està afectant molt», explica Àngel Canyelles, propietari de l’empresa. Això es tradueix en el fet que moltes comandes que ja es donaven per confirmades «s’han anul·lat o no les vénen a buscar». El resultat de tot plegat? «El gènere es fa malbé i si no ho venem l'haurem de llançar o mirar de salvar el que puguem», relata.

Els hivernacles plens del gènere

L’empresa segueix treballant com mai, tot i que la facturació s’ha reduït al 20%, segons expliquen. De fet, aquesta època de l’any «és quan més treballem, estem tot l’any preparant aquesta campanya i ara tinc els hivernacles plens de gènere», diu Àngel Canyelles.

A més, per tal de continuar garantint el subministrament als professionals «no podem tancar». Tot i això, la zona que tenen destinada a botiga es troba tancada actualment, per tal de seguir amb les recomanacions sanitàries, i només hi van els treballadors.

«Treballem amb plantes vives que s’han de cuidar i ara ho faig més que abans perquè n’hi ha que no les hem venut». A tot això, encara s’ha d’afegir un factor més que empitjora el panorama. «No puc sembrar perquè ho tinc tot ple, si no venem el gènere no puc posar-ne de nou», conclou l’empresari.

«Si no volem tenir pèrdues, la terra s’ha de treballar igual»

Aquesta situació, però, es viu de manera diferent depenent del pagès o el productor, tot i que la filosofia de seguir treballant la terra per garantir els productes, és la mateixa. Conversant amb Francesc Amill, agricultor vallenc i president de la IGP Calçot de Valls, explica que la feina tira endavant, a excepció del sector del calçot, que patirà unes pèrdues del 25%, segons s’ha calculat.

Pel que fa a les restriccions per desplaçar-se per a treballar, afirma que no han arribat al sector primari i que, com a pagès, pot desenvolupar la seva feina amb normalitat, la qual cosa «agraïm molt i també ens agradaria que es reconegués la nostra tasca aquests dies», afegeix. «Si portem la mascareta, ens permeten anar en un mateix cotxe fins a tres treballadors». Un cop al camp, «guardem la distància de seguretat entre nosaltres», explica.

francesc-amill
Francesc Amill té diverses parades amb calçots en el terme municipal de Valls | Albert Oliva

La seva, és una feina que no es pot deixar reposar o les conseqüències es traduirien en grans pèrdues i en afectació a la producció. «Les oliveres s’han d’esporgar, s’ha de treure l’herba dels avellaners, podar els ametllers i fer els tractaments quan toca», diu Amill.

Un fet que si ha canviat amb la crisi del coronavirus és que «no podem fer les reunions setmanals amb les cooperatives, però ho intentem aclarir per telèfon com podem», apunta.

«Amb els restaurants tancats no sabem com anirà la venda de cabrits»

En una solitària zona del terme municipal d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp, el pastor tarragoní Xavi Minguillón té un ramat de cabra blanca de Rasquera, una espècie que està salvant del perill d’extinció.

Malgrat la situació actual, en Xavi puja cada dia en cotxe per treure a pasturar els animals. De fet, la seva feina depèn d’això. «No podria estar sense treure-les», diu. Tampoc hi ha restriccions en aquest aspecte que no li permetin el desplaçament.

Un ramat de cabres pasturant.
En Xavi Minguillón té un ramat de cabres a Aiguamúrcia. | xavi minguillón

«El meu dia a dia no ha canviat gaire, fa poc em va aturar la policia per la carretera, els vaig dir que sóc pastor i em van deixar passar sense problema, ja que porto tots els papers al cotxe que ho acrediten», explica.

Tot i que ell pot seguir desenvolupant la seva tasca amb normalitat, el tancament de restaurants, a conseqüència de les mesures per frenar la propagació del coronavirus, ha fet que la seva feina s’ompli de dubtes, ja que habitualment ven carn de cabrit ecològica destinada a diversos establiments.

«Em fa por perquè acaben de parir 60 cabres i amb els restaurants tancats és molt difícil la venda de cabrits». Ara, es troba a l’expectativa de veure com evoluciona la situació en els pròxims dies, ja que com a molt haurien de passar 30 dies per poder donar sortida al seu producte i la incertesa és total.

Coordinar esforços per fer front a la campanya agrària amb garanties

Davant d’aquesta situació, el sindicat agrícola Unió de Pagesos, ha traslladat aquesta setmana a CCOO i UGT la necessitat d'establir una bona coordinació per oferir les millors garanties, tant a la pagesia com a les persones treballadores, per afrontar la propera campanya agrària immersos en la crisi de la Covid-19.

El sindicat ha constatat que, de manera unànime, cal donar un missatge de tranquil·litat a tots els agents, però que cal establir els procediments i protocols adients per al bon funcionament de la campanya, des de les mesures de prevenció i sanitàries necessàries, fins a la mobilitat i la gestió dels allotjaments.

També afirmen que s’ha de tenir en compte que el sector requerirà els propers mesos de mà d'obra, i que serà una oportunitat per alleugerir l'impacte temporal negatiu en l'ocupació que està generant l'actual situació.