Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un pacient sospitós d'haver-se contagiat de coronavirus arribant a un hospital de la Xina el 19 de febrer de 2020

El coronavirus és vint vegades més letal que la grip comuna

El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties xinès ha estudiat 44.672 afectats pel brot

Un pacient sospitós d'haver-se contagiat de coronavirus arribant a un hospital de la Xina el 19 de febrer de 2020
El Ministeri de la Xina confirma les 2.000 morts per coronavirus | Catalunya Diari

La Xina continua lluitant contra el coronavirus mentre el ball de xifres i la sobreinformació dona i treu esperança al món cada dia. Si a principis de febrer els experts calmaven l'ambient assegurant que la grip comuna era més letal que el nou virus, ara un estudi xinès conclou, a la inversa, que el covid-19, en proporció, mata més que la grip. Segons el 'The New York Times' és, per tant, vint vegades més letal. Ho confirmen les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties xinès, que ha estudiat 44.672 afectats pel brot o sospitosos d'haver-se contagiat.

Amb les proves de laboratori, els científics xinesos han descobert que 1.023 de les persones analitzades havien mort abans de l'11 de febrer, obtenint per tant una taxa de mortalitat del 2,3%, xifra molt superior a la de la grip comuna, que s'ha estimat en 0,1% en molts països.

El que uneix i separa la grip i el coronavirus

El coronavirus i la grip comparteixen la majoria de símptomes, sobretot febre i tos, tot i que els pacients amb coronavirus experimenten problemes respiratoris. A més, totes dues malalties fan diana especialment en homes d'edat avançada, incidint també amb més virulència en nens i persones amb les defenses baixes. De fet, les persones més vulnerables als dos virus són aquelles que ja pateixen una malaltia prèvia o trastorns com la diabetis, una insuficiència respiratòria o hipertensió, que augmenten el risc de contreure les malalties.

Però la grip comuna, tot i matar 6.300 persones a Espanya el 2019, no ha generat mai tanta alarma social com la que s'està experimentant amb el coronavirus, probablement perquè el covid-19 es propaga a marxes forcades per la Xina, on suma ja 2.000 morts, superant amb escreix les xifres del temut SARS de 2003, que va acabar amb la vida de 774 persones a tot el món.

L'OMS dona peu a l'esperança

El toc de positivitat arriba des de l'OMS, que tot i haver declarat l'estat d'Emergència de Salut Pública d'Abast Internacional, fa un bon pronòstic i es mostra esperançadora, sempre amb certa cautela, tenint en compte que, segons expliquen els experts, una epidèmia d'aquesta mena és molt canviant i pot donar bones i males notícies alternativament. 

El Ministeri de Sanitat  xinès xifra en més de 14.000 les persones que s'han recuperat del virus, per sobre del nombre de casos greus que es comptabilitzen avui dia. A més, sembla que el nombre de morts i infectats per dia descendeix, tot i que el país continua sumant tragèdies entre la ciutadania i els metges. Justament aquest dimarts moria el director del principal hospital de Wuhan, epicentre del covid-19.

L'economia xinesa pateix els efectes del brot i també se'n ressent la reputació del govern, que hauria amagat quinze dies la gravetat del virus. Caldrà esperar per confirmar si la Xina i el món, entre gerres d'aigua freda i brots d'esperança, superen la gran crisi sanitària a la qual s'enfronten. 

També et pot interessar