És un dels grans problemes a què ens enfrontem. L'Estat compta amb un parc mòbil cada cop més envellit, una cosa que acaba afectant l'augment d'accidents de trànsit a causa del desgast dels vehicles.
La mitjana de vida dels cotxes supera els deu anys. Això fa, alhora, que els vehicles contaminin cada cop més i, per tant, capgirin els plans que té el Govern espanyol de reduir les emissions.
Amb noves lleis aprovades per reduir la contaminació, sobretot als nuclis de població, aquest tipus de vehicles es queden enrere. Per aquest motiu, des de la DGT han decidit actuar i donar de baixa els que comptin amb certes condicions.
El Govern espanyol i la DGT pretenen actualitzar el parc mòbil
Tant el Govern espanyol com la DGT han desenvolupat un pla amb què pretenen substituir els cotxes antics pels més moderns. És a dir, per aquells que siguin elèctrics o que, almenys, siguin menys contaminants.
Per això, ja s'ha elaborat una llei que entrarà en vigor a partir del 2023 i que prohibirà l'accés dels cotxes antics a les Zones de Baixes Emissions. Aquestes estaran ubicades en localitats de més de 50.000 habitants. Però no és l'únic que faran.
Aquests són els cotxes que podran donar de baixa
Una altra de les normes amb què pretenen actualitzar els vehicles, i que pocs coneixen, és aquella que els permet actuar d'ofici per donar de baixa certs cotxes.
La llei va entrar en vigor fa un any i, a través seu, la DGT pot donar de baixa un vehicle que faci una dècada que no dona senyals de vida. És a dir, si fa deu anys que no passa la ITV o si no té assegurança des d'aquella època.
D'acord amb l'article 35 del renovat Reglament General, aquells vehicles matriculats es podran donar baixa de forma definitiva al Registre si es donen certs casos. A més, no caldrà avisar els conductors.
1. Voluntat de retirar el vehicle de la circulació
El primer dels casos es donarà quan el titular o una tercera persona que acreditin la propietat del vehicle vulguin retirar-lo de manera permanent de la circulació. Aquesta sol·licitud de baixa s'ha d'adreçar a qualsevol Prefectura Provincial de Trànsit.
2. Quan el vehicle suposi un perill per desgast
Un altre dels supòsits és que qualsevol Prefectura de Trànsit actua d'ofici per retirar un vehicle de la circulació en el cas que aquest estigui massa desgastat o tingui un gran deteriorament dels elements mecànics. Succeirà si el vehicle es pot convertir en un perill tant per als ocupants com la de la resta dels conductors.
3. Vehicles abandonats
El tercer supòsit en què qualsevol Prefectura de Trànsit pot actuar d'ofici és quan es comprova que el vehicle ha estat abandonat pels titulars. En aquest cas, es retirarà de la circulació de manera permanent i es donarà de baixa.
4. Per trasllat a un altre país
També es pot donar de baixa quan, si ho demana el titular o una tercera persona que acrediti ser propietari del vehicle, perquè el traslladaran a un altre país on serà matriculat.
Després de tramitar la baixa per trasllat a un altre país, aquest trasllat s'ha de fer en un màxim de tres mesos. En cas contrari, es procedirà d'ofici a rehabilitar el vehicle.
5. Quan es consideri que el vehicle no existeix
Qualsevol Prefectura de Trànsit pot tramitar la baixa d'un vehicle quan hi ha la presumpció que aquest no existeix o no circula després de no haver passat la ITV o no comptar amb assegurança de responsabilitat civil obligatòria a l'última dècada. Aquesta baixa definitiva es farà d'ofici i no impedeix que, si després el vehicle torna a complir les condicions, es pugui rehabilitar.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp