Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Botiga tancada a Reus.

La creació d'empreses es va enfonsar a Tarragona més d'un 50% durant els mesos d'estat d'alarma

El pitjor mes va ser l'abril, on només es van inscriure 31 societats al Registre Mercantil

Imatge d'arxiu d'unes monedes

L'inscripció d'empreses va caure poc més d'un 50% durant l'estat d'alarma respecte a l'any passat | Pixabay

Les comarques del  Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre van tancar el mes de juliol amb 55.673 persones en situació d'atur. Es tracta d'un 36,54% més respecte al mateix mes de l'any passat i de 2.643 persones menys desocupades respecte al mes de juny d'enguany.

Tot plegat és conseqüència de l'afectació que les mesures preses contra la COVID-19 ha tingut en el  teixit econòmic del país. Teixit econòmic que, per cert, està  format bàsicament per pimes, petites i mitjanes empreses.
Segons l'anuari de la PIMEC, l'associació de petites i mitjanes empreses de Catalunya, l'any passat, l'any 2019, les pimes van crear el 72% de l'ocupació que es va generar a Catalunya. També segons l'anuari de PIMEC, a Catalunya hi ha poc més de 82.000 empreses que entren dins de la definició de pimes. S'entén per micros, petites i mitjanes empreses tots aquells negocis amb menys de 250 treballadors  i un volum de negoci en cap cas superior als 50 milions d'euros.

A les comarques del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, un territori amb una economia estructurada al voltant del sector serveis i la indústria, del turisme i la química, les micro, petites i mitjanes empreses  tenen un pes destacadíssim, multiplicant-se al polígon químic i en tot el que té a veure amb el turisme. Com ha afectat l'estat d'alarma a la creació d'empreses tarragonines?

El pitjor mes, l'abril

L'estat d'alarma es va decretar arreu de l'Estat espanyol el 14 de març i es va mantenir fins a finals del mes de juny, concretament fins el 21 de juny. Durant aquests quatre mesos, si es fa la comparativa interanual – és a dir, respecte al mateix període de l'any passat-, la conclusió és devastadora: la creació d'empreses a les comarques tarragonines  es va enfonsar  una mica més d'un 50%.

La caiguda va ser encara més espectacular a l'abril. El mes d'abril d'enguany es van inscriure 31 negocis al registre mercantil de Tarragona. Es tracta de gairebé un 75 menys respecte a l'abril de l'any passat, on es van crear 120 empreses. La inscripció al registre mercantil és el pas obligatori perquè el negoci tingui personalitat jurídica plena. 

Botiga tancada a Reus.
El mes d'abril només es van inscriure 31 empreses al registre mercantil, un 75% menys que el mateix mes de l'any passat | Laia Solanellas

Si es fa la comparativa prenent com a punt de partida el període de l'estat d'alarma, es pot observar com, durant la  primavera de l'any passat, es van crear 486 empreses (141, el mes de març; 120 a l'abril; 112 al maig; i 113 al juny). A la primavera d'enguany, la xifra queda reduïda a poc més de la meitat: 239 que es divideixen en 62 al març; 31 a l'abril; 51 al maig; i 95 al juny.

Reus i Tarragona, on més empreses es van crear

Sens dubte, el pitjor mes d'aquesta primera onada de la pandèmia va ser el mes d'abril. En l'àmbit sanitari, on es van fregar els mil morts diaris, i en l'àmbit econòmic, on tots els índexs d'activitat econòmica es van enfonsar.A les comarques tarragonines, només es van crear 31 empreses el mes d'abril d'enguany. A més a més, d'aquestes 31, gairebé la meitat, 15, es van crear entre les dues ciutats més poblades de la província, Reus i Tarragona. 

La capital del Baix Camp és on més empreses es van inscriure al registre mercantil. En total, van ser vuit negocis que van, des d'una empresa destinada a la creació d'obres teatrals; passant per una pizzeria, una empresa de productes per la pell i un taller mecànic. A Tarragona, set negocis inscrits al registre mercantil, proliferen els restaurants, 3; un negoci destinat a l'assessoria empresarial i un de neteja.

El mes de juny d'enguany, la inscripció d'empreses al registre mercantil s'ha disparat, respecte a les dinàmiques dels mesos anteriors: 95 al juny, més d'un 40% respecte al mes de maig. S'haurà d'estar pendent dels pròxims mesos per saber si la sortida de la crisi serà ràpida o lenta i llarga.