El pròxim mes d'abril començaran els assajos en cultius cel·lulars dels primers tractaments contra el nou coronavirus creats a Catalunya, els que obtinguin uns resultats satisfactoris es provaran en animals. Uns tractaments creats gràcies a un consorci format per tres institucions científiques: Barcelona Supercomputing Center (BSC), l'institut IrsiCaixa i el Centre de Recerca en Sanitat Animal, segons avança 'La Vanguardia'.
Segons explica l'investigador Icrea que dirigeix el departament de Ciències de la Vida del BSC, Alfonso Valencia, es tracta d'uns mètodes computacionals per desenvolupar teràpies a partir de la informació del genoma del virus. Una feina que van fer durant l'epidèmia de l'Ebola a l'oest d'Àfrica i que ara poden aplicar amb el genoma del nou coronavirus.
Aquest sistema permet conèixer quina és l'estructura tridimensional de la proteïna que utilitza el virus per unir-se a les cèl·lules que seran víctimes de la seva infecció, segons recull el mitjà citat, un estudi que els permet saber quins anticossos poden bloquejar l'entrada d'aquest virus a les cèl·lules.
L'objectiu és crear una vacuna
Les institucions científiques estan creant quatre anticossos per iniciar els assajos i poder estudiar fàrmacs contra diversos coronavirus. Els dos anticossos que tinguin més eficàcia seran els que es provaran en ratolins. Si els resultats són positius, s'aplicaran a altres animals per comprovar la seva eficàcia abans d'administrar-lo a persones. L'objectiu final és poder crear també una vacuna contra el nou coronavirus.