La població d'ossos al Pirineu va assolir l’any 2019 la xifra de 52 exemplars, pel davant dels 40 que es van identificar el 2018. Per tant, el creixement ha estat força sobtat, essent de fins a 12 nous exemplars. Pel que fa al nombre de naixements, s'han registrat en total 10 noves cries de 5 femelles diferents.
Es tracta d'una xifra rècord, només assolida abans els anys 2016 i 2017. Les femelles que s'han reproduït són Sorita (2 cadells), Isil (2 cadells), Caramelles (2 cadells), Bambou (2 cadells) i Fadeta (2 cadells). Els exemplars que es donen per morts durant el passat 2019, després de més de dos anys sense tenir-ne indicis, són 6. Entre aquests, la femella Hvala, detectada per última vegada el 2017; el mascle Fifonet, així com els 2 cadells de Sorita.
L'àrea geogràfica on s'han trobat en algun moment indicis de la presència de l'os bru als Pirineus, i que no s'ha de confondre amb l'àrea on hi ha una presència permanent d'aquests animals, s'ha ampliat el 2019 en 3.000 km² respecte del 2018, i representa ja en una superfície de 10.400 km².
La població d'ossos als Pirineus arriba als 52 exemplars. Fem balanç del 2019 juntament amb França, Andorra, l'Aragó i Navarra @PirosLife@fundacionoso@conselharan@parcscat@pnaltpirineu@pnaiguestortes@mediambientcat#oshttps://t.co/lELdtVxhlapic.twitter.com/dwoZrK0Fcp
— Territori (@territoricat) April 21, 2020
Zones on s’ubica l’os bru
Cal assenyalar, però, que bona part d'aquest increment es deu a un desplaçament exploratori puntual que va fer el mascle Goiat a la primavera de l'any passat, durant el qual va visitar zones molt meridionals del Pallars Jussà i la Ribagorça aragonesa allunyades de les zones habituals.
L'àrea de distribució de l'ós s'estén principalment pelsPirineus centrals (7.800 km²). Als Pirineus atlàntics, s'han localitzat les femelles Sorita i Claverina, i els mascles Nere, Cannellito i Rodri, sobretot al nord-est de Navarra i la banda francesa.
Finalment, pel que fa al seguiment de l'espècie a Catalunya, durant el 2019 s'han localitzat 440 indicis d'os, dels quals 190 són fotografies i vídeos i 141 són mostres de pèls. En tot el Pirineu s'han localitzat 2004 indicis o rastres, a banda de les ubicacions dels exemplars equipats amb GPS.
A més, s'han analitzat nombroses mostres per a la identificació genètica, de les quals 78 provenen de Catalunya. La Universitat Autònoma de Barcelona ha identificat 8 exemplars de 20 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagene, ha identificat 41 exemplars de 314 mostres (58 de Catalunya).
El grup de seguiment
Aquestes dades les ha facilitat el Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru als Pirineus després de fer balanç de la població d'os bru del 2019, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici.
Ha estat en una reunió telemàtica a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, en què han participat representants de la Generalitat, el Conselh Generau d'Aran, el Govern d'Andorra, l'Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo.