La Creu Roja Tarragona ha enviat aquest divendres un crit d'alerta sobre la situació social que es viu a la demarcació. En aquest sentit, la coordinadora provincial, Anna Sabaté, ha afirmat que «socialment estem a l'UCI», després que durant el primer semestre de 2021 l'entitat hagi atès 54.891 persones, un 70% més que en el mateix període de 2020.
En un comunicat, l'oenagé ha explicat que des de l'inici de la pandèmia el perfil de les persones ha canviat. Si en un principi les persones grans eren les que necessitaven més ajuda, ara reben moltes sol·licituds de persones més joves que s'han quedat sense feina. Des de Creu Roja també alerten que la situació ha suposat també un empitjorament en la salut mental.
Sabaté ha explicat que l'única solució a curt termini per aquestes persones és recuperar la feina, tot i que ha avançat que «segur que hi haurà un percentatge que no podrà sortir de la pobresa».
Els nous col·lectius d'usuaris de Creu Roja
La coordinadora de Creu Roja Tarragona ha assenyalat que l'increment d'usuaris que demanen ajuda a l'entitat és un reflex de l'augment de la situació de vulnerabilitat que es produeix «mes a mes». En aquest sentit, ha recordat que per algunes persones «plou sobre mullat», ja que fa anys que estan en una situació socioeconòmica «extremadament fràgil».
Una de les grans preocupacions de Creu Roja són els nous col·lectius d'usuaris de l'oenagé, persones que treballaven i que s'han quedat sense feina a causa de la pandèmia. Això, segons explica Sabaté, fa que ara com ara la situació social i emocional sigui «pitjor que quan la pandèmia era més dura en l'àmbit sanitari».
Per donar resposta als problemes emocionals, l'organització humanitària ha engegat dues iniciatives. D'una banda, un projecte a escala estatal, Creu Roja Escolta, en el qual un equip de psicòlegs voluntaris donen resposta telefònica.
Per altra banda, a nivell presencial, han posat en marxa uns tallers que tenen l'objectiu de tornar a un equilibri emocional les persones afectades psicològicament per la pandèmia, ja sigui perquè han perdut un familiar, la feina o altres problemàtiques.
El futur
Anna Sabaté creu que els efectes de la pandèmia s'allargaran durant anys en l'àmbit social, encara que hi hagi una recuperació econòmica. «La gran esperança és que no es cronifiqui la situació d'aquestes persones, però segur que hi haurà un percentatge que no sortirà de la pobresa», ha alertat la coordinadora de Creu Roja Tarragona
Des de l'entitat preveuen que les persones d'entre 40 i 60 anys que s'hagin quedat sense feina seran les que més difícil ho tindran per recuperar un lloc de treball. Així mateix, les dones també patiran més que els homes aquesta situació. En aquest sentit, la Creu Roja farà mediació amb les empreses perquè tinguin en compte aquests col·lectius a l'hora de fer contractacions.