La Seu d'Urgell durà a terme un cribratge massiu a la població d'entre 16 i 50 anys empadronada al municipi per detectar casos asimptomàtics de Covid-19. Les mil proves previstes també van dirigides a treballadors de restaurants que encara no se l'hagin fet i es practicaran des d'aquest dimecres i fins divendres al centre cívic de la capital alturgellenca. La decisió arriba després de registrar-se un 15% de positius, 36 en total, en les 234 PCR que es van fer entre divendres i diumenge, sobretot a empleats de bars i locals d'oci. Ara per ara, hi ha 506 persones aïllades a casa per haver tingut un contacte estret amb alguna persona amb Covid-19. Mentre, dels 73 casos confirmats, hi ha quatre d'ingressats al Sant Hospital, tots ells a planta.
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha fet una crida a la població per a què hi participi en el cribratge massiu que el Departament de Salut durà a terme en els pròxims dies. «Tota aquella persona que ha estat compartint una taula –sense dur la mascareta en aquell moment- a l'àmbit públic o a l'àmbit privat amb algú de fora del seu grup de convivència és un potencial portador asimptomàtic» del virus, ha volgut clarificar el primer edil de la capital alturgellenca.
Pel que fa a l'operativa de les proves, s'ha previst que dimecres hi vagin els treballadors del sector de la restauració que encara no s'hagin fet la prova. Mentre, dijous seria el torn de les persones entre 16 i 35 anys i divendres les que tenen entre 36 i 50 anys. El cribratge el duran a terme professionals sanitaris del CAP de la Seu d'Urgell, reforçats amb d'altres provinents d'altres punts del Pirineu, així com també personal de la Fundació Sant Hospital. A més, la Policia Municipal informarà per megafonia sobre el cribratge i destinarà agents al punt de recollida de les mostres.
Brots relacionats amb activitats socials
L'alcalde de la Seu d'Urgell ha insistit que tots els brots detectats al municipi estan relacionats amb activitats socials, ja sigui en locals de restauració o en domicilis particulars. En aquest sentit, ha dit que un 80% dels casos positius provenen de trobades de familiars i amics, amb la qual cosa ha volgut tornar a fer èmfasi en la necessitat de reduir els contactes i que aquests es duguin a terme respectant la distància interpersonal, fent una adequada higiene de mans i portant en tot moment la mascareta.
El cribratge massiu arriba després d'haver testejat als treballadors dels locals de restauració, sobretot de bars i locals d'oci, a més de les persones amb símptomes compatibles amb la malaltia i els seus contactes estrets. En aquest sentit, la directora adjunta de la SAP Lleida Nord, Meritxell Freixes, ha assegurat que aquest havia de ser «el següent pas». Pel que fa a la franja a la qual es destinen principalment les proves, que va dels 16 als 50 anys, aquesta s'ha decidit tenint en compte que la mitjana d'edat de les persones contagiades en els darrers quinze dies és de 38 anys.
L'objectiu és que en aquests tres dies es puguin practicar un miler de PCR, que amb les mil que s'han dut a terme fins ara implicarà que s'haurà fet un cribratge a un 15% de la població de la Seu d'Urgell. També cal tenir en compte que a la capital alturgellenca hi ha més de 7.000 persones que tenen la franja d'edat a la qual van destinades les proves. A més, de totes les PCR positives fetes fins ara a l'Alt Urgell, un 97% corresponen a persones residents a la ciutat, motiu pel qual s'ha decidit, de moment, realitzar només els tests als habitants d'aquest municipi.
Ara per ara, l'índex de risc de rebrot és de 729 a la capital alturgellenca i la taxa de reproducció del virus (Rho) se situa en 1,76 al conjunt de la comarca. A més, Fàbrega ha explicat que el nombre de contactes estrets d'algun cas positiu, que ara són mig miler, anirà baixant en els pròxims dies i tenint en compte que alguns d'ells ja van començar fa dies el període de quarantena.