L’entitat ecologista Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha llançat una crida als ajuntaments per tal que garanteixin la continuïtat de la ‘natura salvatge’ que ha aparegut a les zones urbanes ‘gràcies’ al confinament.
El col·lectiu destaca el fet que la crisi de la COVID-19, més enllà dels greus efectes per a la humanitat, està tenint unes conseqüències molt positives a nivell mediambiental, ja que animals i espècies vegetals han reaparegut en zones habitualment molt transitades que ara han quedat desertes per l’absència de persones. Un fenomen que ha estat batejat amb el nom de ‘rewilding’.
Un cop acabi el #confinament, per què s'ha de córrer a eliminar les flors salvatges dels carrers o les petxines de les platges? Des del GEPEC-EdC demanem als ajuntaments que no retirin immediatament la natura que s'ha obert pas aquests dies perquè tots/es en puguem gaudir! ?? pic.twitter.com/mneBLNBkrB
— GEPEC-EdC (@gepecedc) April 14, 2020
Temor als efectes del desconfinament
Ara que es comença a flexibilitzar el confinament per tal d’anar tornant a poc a poc a una certa normalització de la situació, l’entitat demana als consistoris que no eliminin la natura que ha anat apareixent a les zones urbanes, i també demana una reflexió sobre el tracte del medi ambient després d’aquesta aturada global que ha donat una mica d’aire a la Terra enmig d’un context de canvi climàtic i de crisi mediambiental.
«Volem que tots els ajuntaments intentin respectar les plantes que han sortit als nuclis urbans i que no s'esverin i tinguin la urgència d'eliminar els dos pams d'herba que hagin pogut créixer en zones verdes de les ciutats», explica a l’ACN Ramon Ferré, tècnic de GEPEC. «Hi ha molts estudis que demostren els beneficis sanitaris i psicològics derivats que el verd envaeixi una mica els nostres carrers i cases», afegeix.
L’entitat és conscient que cada municipi actuarà de forma diferent en aquest sentit, però veu un bri d’esperança en el fet que el terrabastall del temporal Glòria va fer canviar les pautes mediambientals de molts ajuntaments. «Possiblement sigui l'única oportunitat perquè la canalla pugui veure tantes petxines a les platges o tantes flors als carrers», afirma Ferré.
Crida a la participació ciutadana
Des de GEPEC-EdC es demana a la població que, quan acabi el confinament, fotografiï aquelles petites mostres de natura propera que sovint les brigades municipals s'afanyen a eliminar. Els ecologistes animen a compartir les imatges a les xarxes socials amb l'etiqueta general #CATrewilding i altres d'àmbit local. També recomanen instal·lar l'app PlantNet per trobar el nom de moltes de les plantes autòctones que es podran observar quan s'acabi el confinament.
L'objectiu de la campanya és doble. Per una banda es vol pressionar els propis ajuntaments perquè esperin almenys que la població confinada pugui veure com de salvatges s'han tornat parterres i carrers abans d'aplicar tòxics herbicides. Per l'altra banda també vol afavorir un canvi de percepció entre la població perquè la biodiversitat autòctona i senzilla no s'observi com abandó o brutícia.