Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La crisi del coronavirus amenaça d'acabar amb el model de les aerolínies de baix cost

Els nous protocols de seguretat que estudia la Comissió Europea obligaran les companyies a incrementar els preus per evitar la fallida

Ryanair ha amenaçat de no tornar a volar si s'implanten nous protocols de seguretat. | CEDIDA

L'emergència sanitària provocada per la crisi del coronavirus canviarà el món que coneixem en diversos àmbits de la societat. Una de les conseqüències, en el sector del transport aeri, podria ser el final del model de les aerolínies de baix cost, que ofereixen preus atractius per omplir els avions, a canvi de cobrar els serveis addicionals. Tot i que encara no hi ha cap decisió oficial al respecte, la Comissió Europea ja treballa en les mesures que s'hauran de seguir per evitar els contagis quan es reprengui l'activitat.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Entre aquests nous protocols de seguretat, sonen amb força mesures com deixar espais buits en els avions per tal de respectar el distanciament social i la prohibició de portar equipatge de mà a la cabina. En aquest sentit, Emirates ja ha prohibit pujar a bord qualsevol article que no sigui una bossa, un maletí o un equip electrònic, augmentant el límit de pes de l'equipatge facturat, informa Voz Populi aquest divendres. Així mateix, Easyjet, Delta i American Airlines han anunciat que estan estudiant fórmules per eliminar els seients centrals de les seves aeronaus.

Ryanair titlla les mesures «d'absurdes»

Sobre la tornada a l'activitat de les aerolínies, el comissari europeu de Mercat Interior i Indústria, Thierry Breton, confia a poder reprendre les operacions de manera esglaonada «des d'aquest mateix estiu». Qui podria no tornar a volar si la Comissió Europea acaba implant aquests nous protocols de seguretat, és Ryanair. O això és el que va dir el seu conseller delegat, Michael O'Leary en una entrevista al Financial Times. En aquest sentit, O'Leary va titllar aquestes mesures «d'absurdes» i va advertir al Govern irlandès que hauria de ser l'estat qui pagués la factura de deixar seients buits, perquè «no podem guanyar diners amb un 66% d'ocupació».

Imatge d'uns passatgers consultant els vols a l'Aeroport del Prat
Volar no tornarà a ser el mateix després de la crisi del coronavirus. | Cedida

Alexandre de Juniac, director general de la patronal aèria mundial, l'Associació de Transport Aeri Internacional (IATA), ha explicat al citat mitjà que si la Comissió Europea inclou en la seva nova normativa que un terç dels seients quedin buits, els bitllets de baix cost de curta i mitjana distància «acabaran», perquè les companyies hauran d'incrementar les seves tarifes per obtenir beneficis.

Els preus dels bitllets s'equilibren

La crisi del coronavirus amenaça d'acabar amb el model de baix cost. Segons la plataforma turística Mabrian Technologies, el preu dels bitllets de cara als mesos d'estiu que ofereixen les aerolínies 'low cost' i les tradicionals és gairebé el mateix. Aquest fenómen es deu a l'increment de tarifes per part de les companyies de baix cost i a la reducció de preus de les companyies aèries tradicionals per tal de donar un impuls a les vendes.

Segons explica Voz Populi, en els buscadors en línia de bitllets d'avió també hi ha aquesta tendència i les aerolínies tradicionals igualen els preus de les companyies de baix cost, tant en vols interns a Espanya, com també en alguns destins europeus. Amb un escenari incert, que apunta a una caiguda de la demanda, el director general de IATA assenyala l'increment de tarifes com a única solució per a les aerolínies de baix cost.