Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Inici de curs de la URV a Tarragona.

La crisi de la Covid-19 amenaça la recuperació de la inserció laboral universitària durant els últims anys

La URV constata també que les condicions laborals i salarials no han millorat en la mateixa mesura des de 2008

La crisi de la Covid-19 posa en risc la recuperació de la inserció laboral universitària, segons l'Informe sobre l'estat de l'ocupabilitat elaborat per la URV. L'estudi constata que, fins al passat mes de mar, la taxa d'ocupació dels graduats es va tornar a situar a nivells pròxims a la crisi de 2008, si bé admet que les condicions laborals i salarials han millorat a un ritme inferior. Ara, però, la pandèmia del coronavirus torna a colpejar el mercat de treball i l'ocupació dels treballadors amb nivells educatius més elevats, i especialment en el sector dels joves. La universitat assegura que treballa per fer front a aquest fenomen fomentat iniciatives com la formació per a l'ocupabilitat en tots els graus i millores a la borsa de treball.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'autor de l'estudi, l'adjunt per l'Ocupabilitat, Ferran Mañé, ha presentat els resultats al claustre de la URV d'aquest divendres. Apunta que l'activitat es manté, però l'atur s'incrementa i l'ocupació baixa. Tot i considerar-la una crisi «inicialment conjuntural» proposa que s'estableixin mecanismes de suport als graduats i vigilar sobre la persistència de la «cicatriu» que pot deixar en el temps.

La comparació de les dades entre 2008 i el mes de març de 2020 apunta cap a una millora de la taxa d'ocupació, que era d'un 87% just abans de la pandèmia i s'apropava al 94 que es va registrar en l'anterior crisi. Malgrat això, reconeix Mañé, les condicions laborals i salarials no s'han recuperat al mateix ritme. Així, del 13% de contractes a temps parcial de 2008 s'ha passat a un 24% aquest 2020. Per contra, els fixes, que eren majoritaris el 2008 —amb un 62%—, són actualment menys de la meitat —un 48%.

L'informe ha estat elaborat amb les dades extretes del 'Qüestionari per al seguiment de la inserció laboral dels graduats universitaris' fet des de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, apunta que els títols de màster s'han consolidat com a una opció formativa que el mercat de treball valora i permet als titulats accedir a una millora en les condicions laborals. De fet, la taxa d’ocupació, la proporció de contractes fixes i el desenvolupament de funcions universitàries són superiors en els postgraduats respecte dels graduats i incrementen lleugerament al 2020 respecte del 2017.

Les dades sobre els doctorats confirmen que «com més nivell educatiu, millor és la situació laboral», apunta Mañé, amb una taxa d'ocupació superior als graduats —87% d’ocupació dels graduats i 95% dels doctors— i amb ingressos mitjos elevats majors que els graduats i titulats de màster, del 94%. Amb tot, reconeix que encara hi ha poca presència de doctors i doctores en l'àmbit de l’empresa privada, amb una proporció del 74% treballant a l'àmbit públic i del 26%, al privat.