Associats del PDeCAT demanen la celebració d'una assemblea extraordinària «el més aviat possible» per integrar la formació de David Bonvehí en un nou partit que tingui les sigles de JxCat. Aquests membres del PDeCAT estan recollint signatures per forçar l'assemblea extraordinària. També reclamen participar d'una assemblea fundacional de JxCat on es constitueixi com a partit, amb una sola estructura i direcció, un relat i un model de país i un lideratge «clar».
Consideren que el PDeCAT no té «recorregut en solitari»
El moviment Segon Origen va enllestir un manifest el 16 de novembre, al qual ha tingut accés l'ACN, on consideren que el PDeCAT no té «recorregut en solitari», i troben «imprescindible» i «urgent» culminar la constitució de JxCat com al partit que aglutini i ordeni l'espai polític. Destaca el «valuós bagatge històric» del partit de Bonvehí. El manifest 'Un espai polític, un partit: Junts per Catalunya' apunta que el PDeCAT compta amb una «estructura territorial clau» i un capital humà «imprescindible». Cal recordar que la marca de JxCat és propietat, per ara, del PDeCAT.
També reclamen participar d'una assemblea fundacional de JxCat on es constitueixi com a partit, amb una sola estructura i direcció, un relat i un model de país i un lideratge «clar». El PDeCAT celebra dissabte un Consell Nacional ordinari on espera aprovar la proposta de la direcció per l'encaix de l'espai postconvergent.
A més, els associats crítics amb la direcció constaten que centenars d'independents que s'han anat apropant en les diferents campanyes electorals «esperen integrar-se» a JxCat. «Això ens ha de permetre, de la forma més transparent, participativa i democràtica possible, ser àgils i diligents en les decisions a prendre i en les estratègies a seguir; utilitzant quan s’escaigui els òrgans democràtics de partit i les eines digitals per conèixer a cada moment l’estat d’opinió dels associats», remarca el text.
Proposta d'encaix
El PDeCAT celebra aquest dissabte un Consell Nacional ordinari clau. La direcció que lidera Bonvehí espera aprovar la proposta d'encaix de l'espai postconvergent. Segons fonts consultades, aquesta proposta seria prou «oberta»i, alhora, poc concreta, com per aprovar-se i permetre que el PDeCAT continuï negociant amb JxCat i la Crida. Bonvehí vol impedir que el partit es dissolgui i en vol mantenir l'estructura i la influència. Però acceptaria que el PDeCAT «evolucionés» cap a un partit sota les sigles de JxCat. Això sí, en cas que en mantingui el control ideològic.
Si finalment el PDeCAT s'integra a JxCat, el sector catalanista més moderat, pragmàtic i anti-unilateralista es podria plantejar fer una passa endavant i presentar-se a les properes eleccions catalanes amb una nova marca i amb l'objectiu de «mantenir l'esperit» amb què es va fundar el PDeCAT o recuperar «l'essència» de CDC. Aquí caldrà veure el rol que prenen exdirigents del partit com ara Marta Pascal —senadora de JxCat—, Jordi Xuclà —que aposta per investir Pedro Sánchez— o Carles Campuzano, a més d'altres personalitats de l'entorn del PSC i l'extinta CiU, que es podrien sumar en un hipotètic partit nou.
Escenaris oberts
La fórmula per fer encaixar tot l'espai postconvergent és el pal de paller. L'opció que pren més força, ara mateix, és que la marca JxCat abraci tot l'espai —tal com demanen els signants del manifest—, on quedarien incorporats el PDeCAT i també la Crida. Una altra via és la coalició entre PDeCAT i Crida, proposta que va posar damunt la taula l'expresident de la Generalitat i del Partit Demòcrata, Artur Mas.
El PDeCAT voldria mantenir l'estructura del partit, absorbir el sector d'independents de JxCat, i refundar el partit de Bonvehí sota la marca de JxCat. S'aprofitaria així l'arquitectura del Partit Demòcrata, però Puigdemont i Jordi Sànchez -líder de la Crida- no aproven aquesta via, ja que prefereixen que PDeCAT i Crida es dissolguin sota la marca d'una nova formació -JxCat. Bonvehí ho rebutja.
Per altra banda, la Crida ha defensat avui que continuarà funcionant de forma autònoma: «El seu futur el decidiran els socis», ha dit el seu secretari general, Toni Morral, després de reunir-se amb Puigdemont a Waterloo.