La Policia Nacional amb la detinguda per gihadisme, Cristina

Cristina, la jove valenciana de 24 anys que va canviar les falles pel gihadisme

Ha estat detinguda abans de viatjar i contraure matrimoni a Siria

Cristina, de 24 anys, fins al gener del 2017 una jove més que pertanyia a la població de Cullera, a València. A les seves xarxes socials ensenyava els seus esdeveniments més importants, com les falles de València, amb imatges d'ella mateixa amb el vestit de fallera perquè formava part durant més d'una dècada a la Falla Raval de Sant Agustí. D'altra banda, també compartia fotografies de les seves competicions esportives i de festa amb les amigues.

Però des de fa gairebé un any, va començar a ser coneguda al seu poble com «la de negre». Sense motiu aparent, va canviar el seu vestit de fallera per un nicab que només deixava veure els seus ulls. Òbviament, això no va passar inadvertit per la seva família ni les amigues. Tampoc per la resta dels habitants del poble que en algun moment van alertar a la policia perquè era l'única persona que vestia així.

La jove, una verdadera aficionada a la cuina, havia estudiat un mòdul superior de Formació Professional de cuina a l'Institut Joan Llopis Marí. De fet, segons assenyalen fonts de la investigació, portada a terme per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, els seus ingressos provenien de l'elaboració de pastissos i de les seves feines en l'àmbit de l'hostaleria. Aquesta investigació va acabar amb la seva detenció el passat dimecres acusada de pertinença i finançament d'organització terrorista.

La presumpta gihadista va aconseguir enviar fins a 5.000 euros a elements de l'ISIS

La presumpta gihadista, de qui els agents han aconseguit constatar que va aconseguir enviar fins a 5.000 euros a elements de l'ISIS a Siria, va ingressar el divendres a presó per ordre del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

Pel ritu musulmà, que tenia tan assimilat dins seu, es va unir a un jove surfista marroquí, que va resultar no ser prou radical per a creuar amb ella la frontera turcosiriana el passat mes de gener. En veure que el seu marit no volia arribar fins al final, com ella, molt poc temps després, va començar a preparar els papers del divorci. Mentrestant, començava les gestions per unir-se a l'Estat Islàmic (ISIS) pel seu compte i risc.

Tenia els bitllets comprats i el contacte que l'ajudaria a creuar el territori sirià

«Ja tenia els bitllets comprats i les dades del contacte que l'ajudaria a creuar el territori sirià», asseguren fonts de la Policia, que van observar amb estupefacció com la seva radicalització prenia velocitat de creuer des del passat mes de gener. Cristina es va convertir a la religió musulmana a la primavera del 2017 i va passar a anomenar-se Fàtima en els entorns àrabs que freqüentava.

A l'agost d'aquell mateix any, coincidint amb els atemptats gihadistes de Barcelona, es va començar a radicalitzar de manera obsessiva. I així va deixar rastre a través de les seves xarxes socials i contactes més pròxims. «Els historials de recerca dels set dispositius que se li van confiscar al seu domicili demostren la impulsivitat de les seves recerques», assenyalen els investigadors. A més, acumulava manuals sobre l'ús d'armes i d'elaboració d'explosius.

Va començar a radicalitzar-se obsessivament amb els atemptats de Barcelona i França 

«Després dels recents atemptats a França, va començar a escriure coses en to apocalíptic, mostrant certes tendències suïcides i la seva voluntat de convertir-se en màrtir», pensament que ha durat més d'un any. Per una altra banda, els seus pares, coneixedors de la deriva que estava adoptant la seva filla, es van tranquil·litzar després de la seva detenció, apunten fonts investigadores de la Policia Nacional.

«Amb l'objectiu de contraure matrimoni amb un dels gihadistes que va conèixer a través de les xarxes socials, el passat mes de setembre, la investigada va deixar la seva feina dedicant-se de manera exclusiva a la recopilació de diners, que obtenia a través de la comissió d'il·lícits penals, per pagar el viatge a la zona de conflicte», diu una nota policial enviada aquest passat divendres.