El professor madrileny d'Epidemiologia i Bioestadística de l'Escola de Salut Pública de la Universitat Harvard, Miguel Hernán, ha estat entrevistat per 'Teknautas' amb motiu de la crisi del coronavirus. Hernán, que treballa en l'ús de dades per a establir interferències causals en diverses malalties, veu amb preocupació la situació a Europa i els Estats Units per la 'parsimònia' amb què s'han pres les mesures.
El madrileny assegura que no compren la inacció envers el coronavirus: «Mirant enrere és més fàcil prendre les decisions, però és cert que la Xina ens ha donat temps. Tot i el seu retràs inicial en reconèixer què estava passant. Quan ho va fer va prendre unes mesures molt dràstiques que ens van oferir un mes per a poder actuar. El problema és que la majoria de la resta del món, Espanya també, ho ha malgastat», opina el professor.
La declaració de pandèmia va canviar «la mentalitat» de la gent
Paral·lelament, Hernán creu que l'OMS «ha de tenir en compte moltes coses i el procés de decisions és molt complex». «Jo no em sento capacitat per a fer un judici de valor sobre la seva actuació, però estic molt content de què al final hagi declarat que és una pandèmia. Havia de passar l'abans possible i és important perquè canvia la mentalitat de la gent, passem de pensar que és quelcom té lloc de manera aïllada en alguns països a pensar que tots estem involucrats», relata.
Finalment, el professor, que considera que la situació a Espanya empitjorarà, se cerciora que les mesures no es notaran fins d'aquí a dues setmanes. «Ara mateix a Espanya encara hi ha comunitats que creuen que el problema dels seus veïns és diferent. Si la Xina hagués pensat així, tindrien una epidèmia molt més gran».