URGENT

🚒 33 ferits i un menor evacuat a Sant Joan de Déu per un aparatòs incendi a Lleida

Critiques per la cobertura «groguista» del rescat de Julen

El Consell Audiovisual d’Andalusia estudiarà el tractament que han donat els mitjans de comunicació al succés
Imatges del rescat de Julen | Catalunya Diari

 

El rescat de Julen d’un pou il·legal a Totalán (Màlaga) ha sigut la notícia més comentada durant els últims dies. Ara, segons va anunciar 'La Coctelera', el Consell Audiovisual d’Andalusia estudiarà el tractament que van donar els mitjans de comunicació al seguiment d’aquest trist succés.

 

Aquest tema ja s’havia posat sobre la taula el dia que el nen va patir l’accident, el 13 de febrer. En concret, s’havia parlat sobre la morbositat que havien utilitzat algunes televisions i la manca de respecte per la privacitat dels familiars del petit.

 

Respecte als familiars

Per tal d’esclarir aquesta polèmica, el Consell Audiovisual d’Andalusia ha reiterat la necessitat de què els mitjans de comunicació «mantinguin un respecte absolut» pels drets fonamentals de les persones que es veuen involucrades en successos tràgics o violents.

 

Els pares de Julen després de conèixer la notícia | Catalunya Diari
 

També, ha acusat alguns mitjans de vulnerar els drets a la intimitat, a l’honor i a la imatge per aconseguir uns minuts de glòria. Per aquest motiu, es va convidar a les televisions a «fugir del groguisme i de l’especulació» quan s’ha d’informar sobre aquests temes. D’altra banda, s’ha demanat que es contrasti la informació abans de publicar-la per evitar ferir encara més els familiars. 

 

 

En aquest sentit, el Consell Audiovisual d’Andalusia va decidir aprovar diferents recomanacions que tracten àmbits com l’aparició de menors en emissions relatives a successos dramàtics, el tractament informatiu de les desaparicions o el seguiment dels processos judicials.

 

‘Sálvame’, en el punt de mira

Un dels programes més criticats pel tractament del cas de Julen va ser ‘Sálvame’, ja que moltes persones consideraven inoportú que un espai del cor parlés sobre un tema tan delicat com aquest. 

 

'Sálvame' parlant sobre el rescat de Julen | Telecinco

 

A més, es va apuntar que el programa de Telecinco utilitzava l’oportunisme per parlar sobre una desgràcia que afectava un menor i uns familiars que estaven destrossats. Un altre comentari molt recurrent sobre ‘Sálvame’, va ser que era frívol el fet d’improvisar tertúlies on els col·laboradors no aportaven cap informació nova i només especulaven sobre l’estat del petit.

 

Eva González es mulla 

Alguns famosos també han volgut dir la seva sobre aquesta polèmica, com és el cas d’Eva González, que va mostrar la seva disconformitat sobre el seguiment del rescat de Julen en alguns mitjans de comunicació.

 

La presentadora va publicar un missatge a Twitter on proposava una reflexió conjunta amb aquest text. «Crec fermament en la tasca informativa dels mitjans de comunicació però no en la morbositat. No necessitem veure a aquests pares sofrir, ni veure arribar el cos de Julen. Deixem a la seva família portar aquest dol en la intimitat que mereixen».