Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les bones croquetes: la clau d'un premi Nobel contra la crisi del coronavirus

L'economista noruec Finn Kydland considera que el capital humà no pot ser destruït si es vol tornar a reobrir «el bar»

Les croquetes de pernil, un bar i l'enginyeria aeronàutica com a metàfores de la recuperació econòmica | Cedida

El premi Nobel d'economia Finn Kydland  ha esmentat la possible clau per sortir de la crisi de la pandèmia  del coronavirus: mantenir el  capital humà. «Si el confinament  no el destrueix, la recuperació serà ràpida», ha explicat en una entrevista a 'La Vanguardia'. L'economista noruec, que assegura conèixer bé Espanya, assenyala l'exemple d'un bar i qüestiona si aquest, fruit d'una metàfora, seguirà tenint les millors croquetes de pernil quan torni a obrir.

«Per què no les hauria de seguir tenint?», contesta el periodista  del mitjà. I vet aquí la clau de l'assumpte: «Doncs perquè l'amo no ha pogut seguir pagant sous  i acomiada el cuiner expert i els cambrers simpàtics i perd els proveïdors... I quan, per fi, reobre també els clients deixen d'anar-hi, perquè ha perdut el valor que els oferia».

L'enginyeria aeronàutica com a paral·lelisme metafòric

Kydland insisteix en la importància de «retenir el know how; el saber fer i això també inclou el de tota la cadena de valor: els proveïdors, el lloc de la Boqueria  que els ven el pernil... I saber demanar dels clients que aprecien aquestes croquetes i les paguen». Així mateix, conclou que en part l'aeronàutica no té massa diferències amb el bar: «En comptes de pernil, hi ha enginyeria: i si per culpa del confinament els millors enginyers de l'aeronàutica marxen a Alemanya, llavors s'acaba l'empresa i s'acaba Espanya», relata.