Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ricardo López i Débora García a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus amb el cartell del grup municipal de Cs

Cs es queden sols tornant a insistir amb la pertinença de Reus a l'AMI

Diversos partits recriminen a la formació barrejar la campanya electoral i punts molt diversos a la moció

Amb les eleccions catalanes en un futur incert, al plenari municipal de Reus hi van apareixent, els darrers mesos, mocions i debats d'àmbit català i espanyol, a més de les habituals propostes en àmbit municipal. Així ho ha fet Ciutadans aquest divendres que, novament, ha tornat a proposar que l'Ajuntament de Reus abandoni l'Associació de Municipis per la Independència.

La moció presentada, però, també afegia diversos compromisos en el sentit de rebutjar acords i pactes polítics municipals, comarcals, provincials o d'àmbit espanyol «amb aquelles formacions polítiques que no acatin i respectin la Constitució Espanyola» o «que no hagin condemnat i condemnen la violència terrorista».

De cara a les eleccions catalanes, la proposta de Cs reclamava també als partits anomenats constitucionalistes «fer possible un govern constitucionalista a la Generalitat de Catalunya». Tot plegat s'ha saldat amb els dos vots de Cs a favor, l'abstenció de l'exmembre del partit Raúl Meléndez i el vot en contra de la resta de partits.

Torna el debat de l'AMI a l'Ajuntament de Reus

El regidor no adscrcit Raúl Meléndez s'ha mostrat favorable a l'àmbit legal de la moció, tot i que ha considerat que la manera com s'ha defensat s'havia «inflat partidistament i que busca la confrontació». Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha posat sobre la taula una crítica que, sovint, Cs ha fet i repetit al plenari municipal.

En concret a la negativa de debatre aquells temes que no facin referència estricta a competències municipals, quan la moció de Cs feia referència a institucions superiors i a àmbits i pactes polítics fora de l'abast del ple. Ha posat en dubte, també, la voluntat real de Cs de destinar la quota de l'AMI a mesures socials, així com la seva defensa de la constitució espanyola en aquest àmbit.

Per part del PSC, Andreu Martín ha lamentat que no es permetés votar per separat, fet que els impedia «tornar a votar a favor de sortir de l'AMI». El portaveu socialista ha criticat que es barregés això amb altres punts clarament dirigits al PSC i al PSOE. «De cap de les formes el PSC o el PSOE està fent alguna acció en contra de la Constitució», ha etzibat Martín.

Una constitució que, ha defensat, és el que permet que els independentistes puguin fer campanya activa en contra d'ella mateixa. Ha acabat per recriminar a Débora García —portaveu de Cs— que insisteixi en repetir un «debat fictici» com el de la pertinença a l'AMI perquè «només té impacte en la ciutat quan hi ha mocions d'aquesta mena».

Per part del govern s'hi ha pronunciat Montserrat Flores (ERC), regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Ha recordat que la pertinència a l'AMI neix d'un acord de govern que, avui segueix sent majoritari. Ha defensat que l'entitat «s'ajusta a la democràcia» i la potencia, igual que el pluralisme polític que, ha sentenciat, el govern veu com una riquesa.

García ha insistit que, des del seu punt de vista, «el govern del PSOE i de Podemos ha primat els pactes amb els partits independentistes i els que no han condemnat mai el terrorisme». Ha repetit que el govern s'entesta a seguir a l'AMI i «malgastat els diners amb les seves aventures independentistes que res de bo ens porten».