Cuixart anuncia que complirà íntegrament la condemna

El líder d'Òmnium creu que s'entra en un «escenari de lluita antifranquista» i avisa als partits que la resposta a la sentència no pot ser una fotografia

Cuixart assegura que no farà cap retret a qui esculli una altra opció   | CatalunyaDiari.cat

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha anunciat que «complirà íntegrament la condemna» que li imposi el Tribunal Suprem (TS) perquè renuncia al programa individual de tractament de la presó. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cuixart ha afegit respecte als altres polítics presos que «mai farà cap retret a ningú que opti per una altra opció» i ha donat per fet que el condemnaran a uns 14 anys.

Avisa que s'entra en un «escenari de lluita antifranquista»

D'altra banda, sobre la reacció institucional a la sentència, el líder d'Òmnium avisa que no pot ser una fotografia perquè seria una «falta de respecte» no donar una resposta política i apunta que s'entra en un «escenari de lluita antifranquista».

Segons fonts de serveis penitenciaris, el programa individual de tractament és voluntari i dona accés a permisos i a un tercer grau quan ja s'ha complert part de la pena i ho creu convenient la junta de tractament de la presó. Així doncs, amb aquesta decisió, Cuixart compliria tota la condemna en règim de segon grau, dins de la presó. En canvi, fonts de la defensa de Cuixart asseguren que no firmar aquest programa individual no suposa matemàticament tancar la porta a un tercer grau. En aquest sentit, argumenten que la presó o el jutge de vigilància penitenciària haurà de valorar l'evolució de Cuixart encara que no s'adhereixi al programa i, per tant, podrien considerar un tercer grau.

Cuixart dona suport a la iniciativa de la CUP

Cuixart s'ha referit a l'amnistia com una «reivindicació legítima» de tots els moviments d'alliberament i ha diferenciat aquesta via de la de l'indult. «No demanarem cap indult. L'amnistia és un reconeixement de l'Estat que reconeix que els actes no són delicte i, per tant, que és injustificat. És una victòria del 'Ho tornarem a fer'», ha argumentat. D'aquesta manera ha donat suport a la iniciativa de la CUP que ha apostat per aquesta opció com un dels elements de resposta a la sentència de l'1-O.
 
El líder d'Òmnium defensa que ara s'entra en una «etapa de lluita antifranquista» i ha apuntat que l'única diferència és que ara es fa amb la «cara descoberta» perquè «se suposa que estem una democràcia» i «teòricament no pateixes per la integritat física». En aquest context, ha augurat que aviat es tornarà a posar sobre la taula la petició d'il·legalitzar partits i que l'aplicació del 155 centrarà la campanya del 10-N. Tot i així, Cuixart ha fet una crida a anar a votar en la repetició de les eleccions espanyoles del 10 de novembre.
Jordi Cuixart saludant pel carrer
Cuixart ha fet una crida a anar a votar en la repetició de les eleccions espanyoles del 10 de novembre. | Cedida

 

El president d'Òmnium ha demanat una resposta «ambiciosa»

Pel que fa a la resposta institucional davant la sentència, Cuixart diu que no pot pronunciar-se sobre quina hauria de ser però ha demanat a les institucions que sigui una resposta «ambiciosa, coherent i de país» i que s'assumeixin les conseqüències del que es proposa. «No es resol amb una fotografia, seria una falta de respecte si no donem una resposta política. Si tot el que surt és parlar d'unitat per no fer-la, parlar d'eleccions i de govern de concentració, no haurem estat a l'altura i la societat els passarà per sobre», ha conclòs.
 
En canvi, pel que fa a la resposta de la societat civil, Cuixart ha dit que Òmnium s'ofereix per consensuar i liderar-la i que se'n fa responsable. En canvi, ha afegit que a l'entitat no li correspon definir la manera com es tornarà a votar tot i que treballa perquè els polític es posin d'acord sobre aquesta qüestió.
 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari