La defensa del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional (TC) per poder passar el confinament a casa mentre duri l'emergència sanitària. Una mesura «extraordinària d'urgència» davant de l'excepcionalitat del moment. Els advocats de Cuixart argumenten que trobar-se complint la presó mentre es resol el recurs d'empara en un context de pandèmia li pot provocar «perjudicis irreparables d'una magnitud incontestable».
Per la seva banda, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha demanat als poders de l'Estat que «deixin de fer el ridícul a escala internacional i es posin al costat de la democràcia i els drets humans». Cuixart denuncia que, com a empresari, i malgrat tenir aprovada l’aplicació de l’article 100.2 per dirigir la seva pròpia empresa, «ha de fer front a la gestió de l’actual emergència sanitària, social i econòmica des del confinament d’una cel·la de la presó de Lledoners, i només amb breus trucades de 8 minuts».
Denuncia un «tracte penal desproporcionat» del TS
L’escrit també denuncia el «tracte penal desproporcionat» que el Tribunal Suprem (TS) ha imposat al president d’Òmnium amb una condemna de 9 anys de presó «per defensar i exercir aquests drets fonamentals». La defensa de Cuixart recorda que així ho han denunciat els més alts organismes internacionals de drets humans, com l’ONU, Amnistia Internacional o Front Line Defenders. De fet, els advocats del president d’Òmnium reflecteixen en el seu escrit el posicionament d’aquesta setmana de l’Alta Comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, que ha demanat l’alliberament immediat dels polítics presos en plena pandèmia.
La defensa de Cuixart també argumenta que no hi ha motiu per aturar l'admissió del recurs d'empara que va presentar fa 20 dies al Tribunal Constitucional i en el què es demana la suspensió de la pena per al president d'Òmnium. L’escrit posa de manifest que la mateixa declaració de l’estat d’alarma no afecta el funcionament del Constitucional en causes amb detinguts i de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques, com segons diuen, és la situació del president d’Òmnium, entre d’altres.
Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha remarcat la importància del posicionament de Bachelet i ha demanat als poders de l'Estat que «deixin de fer el ridícul a escala internacional, i es posin al costat de la democràcia i els drets humans».