Cuixart, Sànchez i Romeva participen en una exposició d'art a la presó

La mostra reflexiona sobre els efectes de la manca de llibertat i reuneix 170 obres plàstiques, fotogràfiques i escultòriques

Primer pla d'una imatge de l'exposició 'Danys col·lterals' a la presó Model en la qual apareix el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. 29 de novembre de 2019.
Imatge de l'exposició 'Danys col·laterals' a la presó Model en la qual apareix el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart | Catalunya Diari

Una exposició a La Model reuneix 170 obres realitzades als tallers artístics dels centres penitenciaris que reflexionen sobre els efectes i conseqüències de la manca de llibertat durant el compliment de la condemna. '(D)anys Col·laterals' és una mostra ambiciosa de l'art que es fa dins les presons i hi han participat 120 interns amb obres de pintura, dibuix, escultura, fotografia o música.

Entre els participants, hi ha el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'expresident de l'ANCJordi Sànchez i l'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva. S'ha inaugurat aquest divendres i es podrà visitar fins al gener.

L'exposició vol provocar una reflexió sobre els efectes col·laterals de la manca de llibertat en les persones internes, tant els que s'experimenten personalment com en la família. El sentiment de desarrelament, la pèrdua d'intimitat i autonomia, la situació econòmica o laboral, el temps de vida perdut o l'estigma social són alguns efectes de la presó que afloren en l'exposició. Però també hi ha sentiments positius, com la possibilitat de començar de nou, l'oportunitat de formar-se o l'enfortiment d'alguns vincles familiars.

L'art com a rehabilitació

L'objectiu de la mostra és donar a conèixer el treball artístic que fan els interns, amb l'acompanyament pedagògic dels monitors dels tallers artístics. Els tallers són una eina més en la tasca de rehabilitació perquè l'aprenentatge del llenguatge artístic busca treballar l'autoestima i la motivació per al canvi dels interns en el procés de reinserció i evitar l'exclusió social. L'exposició neix de la iniciativa dels monitors artístics dels centres penitenciaris, una cinquantena de professionals que treballen en l'àmbit de les diferents disciplines artístiques.

  

L'exposició parteix del claustre de la Model i fa un recorregut per la sala de comunicacions, el panòptic i les cel·les i el passadís de la quarta galeria. Es complementa amb una agenda paral·lela d'actes culturals i tallers pensada perquè hi participi el públic, les famílies dels interns, persones que estan complint condemna i que hi aniran en sortida programada i exinterns que ja estan en llibertat i que guiaran els visitants per la Model.

imatge de l'exposició 'Danys col·laterals' a la presó Model en la qual apareix l'expresident d'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez. 29 de novembre de 2019.
Imatge de l'exposició 'Danys col·laterals' a la presó Model en la qual apareix l'expresident d'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez | Catalunya Diari

‘(D)anys Col·laterals’ és la primera exposició en volum d'obres dels tallers artístics dels centres penitenciaris. N'hi ha de tots els centres penitenciaris. El precedent és la mostra 'Bàlsam i Fuga', que el 2017 va reunir al CaixaFòrum una setantena d’obres fetes a presó. La mostra ha estat organitzada pel Departament de Justícia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i el suport d'entitats. L'exposició es pot visitar en l'horari d'obertura de la Model fins al 25 de gener. 

Veure una oportunitat d'aprenentatge a la presó

En la inauguració, la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Núria Clèries, ha explicat que l'exposició «tracta de demostrar tots els danys col·laterals de les persones privades de llibertat: l'empobriment personal, la distància respecte la família, la manca d'autonomia». Per la seva banda, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, Amand Calderó, ha destacat la «gran tasca» dels monitors dels tallers artístics dels centres penitenciaris que donen eines de reinserció.

Calderó ha afirmat que «sens dubte desvetllen creativitat, sentiments, emocions, oportunitats d'expressió, eines de reinserció i contribueixen al creixement personal d'homes i dones privats de llibertat». «Hem d'aspirar que les presons siguin oportunitats d'aprenentatge. Aquesta exposició destaca la capacitat d'expressió dels interns i la capacitat de submergir-se en el món de les arts, que permet pujar l'autoestima i poder trobar-se amb ells mateixos», ha afegit Calderó.

Dibuixos pintats per presidiaris a l'exposició 'Danys col·laterals' en la presó Model. 29 de novembre de 2019
Dibuixos pintats per presidiaris a l'exposició 'Danys col·laterals' en la presó Model. 29 de novembre de 2019 | ACN

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari