Una de les platges de Cunit.

Cunit aposta per reforçar els espigons davant el desmantellament del port de la tèrmica

L'Ajuntament presenta la seva proposta a Territori i Costes

L'Ajuntament de Cunit ha presentat les seves al·legacions al projecte de desmantellament del port de la Central Tèrmica del Foix. Fa unes setmanes, els grups municipals ja van alertar que l'actuació que es faci en aquest port tindria conseqüències a les platges del municipi. El principal temor és que s'acceleri la regressió del litoral i la pèrdua de sorra.

Per això, el consistori va contractar els serveis d'una consultoria perquè analitzés quins dels cinc escenaris que planteja Endesa és menys perjudicial. Tot i que les cinc opcions tenen efectes negatius, la que menys impacte tindria seria la número cinc, segons la consultora. Això sí, caldria afegir-hi un seguit d'actuacions.

Escenari cinc, amb actuacions afegides

L'escenari cinc que planteja Endesa consisteix a desmantellar la part central de la dàrsena del port, creant una nova platja en aquesta zona. Per Cunit, aquesta opció hauria de venir acompanyada d'un reforç dels espigons que hi ha a les seves platges, prolongant-los cap enfora. Per minimitzar el seu impacte, es proposa submergir els dics prolongats a la cota -0,5, convenientment senyalitzats i abalisats.   

També s'hauria de fer una aportació addicional de sorra per ampliar la platja fins als 40 metres. Amb aquestes actuacions, des de l'Ajuntament creuen que es podria retenir la sorra en cas de temporal. La Generalitat i l'Estat són els que hauran de decidir què acaba fent Endesa en aquest espai, tenint en compte les opinions dels consistoris afectats.

Encaixats entre dos ports

El nou alcalde de Cunit, Jaume Casañas, ha recordat que la pèrdua de sorra va començar amb la construcció del port de la tèrmica. Això va fer que Endesa aixequés tres espigons, que després es van complementar amb quatre més que va fer l'Estat. Ara es tem, però, que si es desmantella el port, la sorra marxi pels efectes dels ports de Segur i Vilanova.

«Nosaltres quedem al mig de dos ports i sempre en sortim perjudicats», ha lamentat la fins ara alcaldessa, Dolors Carreras. La cap del PSC ha recordat que els actuals espigons ja no estan fent bé la seva funció, ja que la sorra segueix marxant. Per això veuen necessari fer-ne de nous i reforçar els que ja hi ha.

Els grups municipals de Cunit, al Passeig Marítim.
Els grups municipals tenen una posició unitària sobre el port de la tèrmica. | BP Diari