La CUP de Tarragona treu a debat públic el paper que realitza Llar Natalis amb dones embarassades «en risc d'exclusió social» a Tarragona. La Llar és un projecte de la Fundació Obra Pia Montserrat, propietat de l'Arquebisbat de Tarragona.
En una roda de premsa el matí d'aquest dijous, 25 d'octubre, Laia Estrada, portaveu dels anticapitalistes al consistori tarragoní, i Edgar Fernández, diputat provincial de la CUP, han denunciat «la derivació d'aquestes dones, per part dels serveis socials del Consell Comarcal del Tarragonès, i diferents ajuntaments del territori, com ara Reus i Tarragona, a Llar Natalis, un centre antiavortista propietat de l'Arquebisbat de Tarragona».
Per Fernández es tracta «d'un atemptat directe als drets fonamentals de les dones». I és que, segons han explicat els dos líders de la CUP, «Llar Natalis no pretén atendre amb criteris professionals la situació de dones embarassades amb risc d'exclusió social sinó que es limita a mantenir-les durant dos anys i impedir que no avortin, mitjançant lectures de la Bíblia. Un cop passats els dos anys les deixen com estaven, ja que no fan itineraris d'inserció social, només proselitisme religió antiavortista».
Els representants de l'esquerra independentista a Tarragona han avançat que «hem interposat una denúncia a l'Observatori de Drets Sexuals i Reproductius per tal que realitzin les gestions oportunes amb les administracions públiques competents».
En xifres, segons la CUP, Llar Natalis atén a «entre cinc i sis dones a l'any. Ara n'hi ha dues de Reus, dues de Tarragona i una de les comarques» i els diners que reben de les administracions, l'any passat, són els següents: «1.894 euros de la Diputació de Tarragona; 2.000 del Consell Comarcal del Tarragonès i 361 de l'ajuntament de Tarragona».
La consellera i presidenta de l'Institut de Serveis Socials de Tarragona, la regidora Ana Santos, ha assegurat que «no tenim cap conveni de col·laboració amb Llar Natalis, ni està previst fer-ne. No ha estat derivada des de Serveis Socials cap usuària a aquesta entitat» Des del consistori han afirmat que la Fundació Obra Pia Montserrat «l'any 2017 va sol·licitar una subvenció per a un taller de cuina i cursos d'informàtica en la convocatòria adreçada a entitats que realitza anualment la conselleria de Relacions Ciutadanes de l'Ajuntament».
Des de l'Ajuntament també han recordat que «a l'acta de la comissió de valoració de la subvenció consta que hi va ser present l'aleshores conseller del grup municipal de la CUP, Jordi Martí, el qual es va abstenir en la votació de la concessió de subvencions a les entitats. El motiu de l'abstenció va ser que considerava que no es podien aprovar uns ajuts tan mínims. En cap moment va fer referència ni va manifestar la seva oposició a la subvenció a la Fundació Obra Pia Montserrat».
Llar Natalis lamenta que «la CUP no hagi vingut a parlar amb nosaltres»
Edgar Fernández ha assegurat, durant la roda de premsa, que «a Llar Natalis només hi ha una treballadora social i la resta són monges d'un orde religiós». TarragonaDigital ha parlat amb la directora de Llar Natalis, Carme Cumplido. Cumplido ha convidat a la CUP «a què ens vinguin a veure i coneguin el servei de primera mà».
Cumplido ha negat algunes de les acusacions que ha fet la CUP sobre la tasca de la Llar: «les dones que estan amb nosaltres poden entrar i sortir quan vulguin; passem inspeccions, i comptem amb els permisos de la Generalitat de Catalunya; realitzem inserció laboral, una de les noies està treballant en una empresa del sector agroalimentari; i tenim acords de col·laboració amb l'hospital Joan XXIII, les llevadores del CAP Jaume I, el col·legi d'advocats de Tarragona i altres organitzacions».
L'Arquebisbat de Tarragona ha enviat, a mitja tarda d'aquest dijous 25 d'octubre, una nota de premsa reforçant la posició de la responsable de la Llar. Des del Departament de Mitjans de Comunicació Social de l'Arquebisbat han manifestat que «Llar Natalis és un centre obert a la vida que acull mares gestants, llur principal font de recursos prové de donacions particulars. Acull a tothom sense fer cap mena de distinció i ho corrobora el fet que la majoria de dones acollides no confessen la religió catòlica»
«Aquest matí tenim dues de les noies que estan visitant la Casa de la Festa de la mà d'una voluntària. Tenim normes, però que no van més enllà d'una determinada hora per sopar, per exemple» ha declarat a TarragonaDigital Carme Cumplido.
«Tenim places fins a nou dones i abans d'entrar amb nosaltres, derivades pels serveis socials de les administracions, demanem un informe social i un informe mèdic. Després mantenim una entrevista personal i la decisió final d'entrar amb nosaltres és d'elles. N'hi ha que estan dues setmanes, n'hi ha que n'estan més» ha reblat la responsable social de la Llar Natalis.