Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la roda de premsa que la CUP ha celebrat a Puigdelfí el 5 de febrer de 2021

La CUP denuncia l'«opacitat» de la petroquímica de Tarragona: «No sabem què respirem»

La candidata Laia Estrada tem que l'explosió d'IQOXE es pugui repetir en una altra empresa

La CUP ha denunciat la «impunitat» i «opacitat» del complex petroquímic de Tarragona quan fa poc més d'un any de l'explosió d'un reactor de l'empresa IQOXE, que va causar tres morts i diversos ferits. Segons la formació anticapitalista, personada com a acusació particular en la causa que investiga els fets, la interlucotòria apunta a vessaments al mar i un reactor «clandestí», a part de condicions laborals que haurien pogut contribuïr a l'accident. «Aquí tothom ha estat mirant cap a una altra banda, i ens preguntem si el mateix que ha passat amb IQOXE està passant amb altres empreses», ha dit la número u de la CUP per Tarragona, Laia Estrada. «Al Camp de Tarragona no sabem què respirem», ha sentenciat.

En una roda de premsa a Puigdelfí, un nucli del municipi de Perafort, al Tarragonès, la CUP ha presentat les seves propostes pel futur del complex petroquímic amb el Polígon Sud com a teló de fons. Estrada, a quin han acompanyat el diputat Carles Riera i el segon de la formació independentista per Tarragona, Edgar Fernández, ha adoptat un to bel·ligerant per denunciar la «connivència política i dels mitjans de comunicació» que han permès que el complex funcioni amb una lògica de «impunitat i opacitat» que «posa en risc la salut de la població», així com la dels mateixos treballadors i treballadores.

La CUP ha articulat les seves propostes en tres eixos: transparència, prevenció d'accidents, i gestió d'emergències. Pel que fa el primer, la formació reclama «no infantilitzar la població» i donar a conèixer els riscs reals «que comporta la indústria». També demana estudis independents per monitoritzar la qualitat de l'aire, i insta la Generalitat a pagar-los si no ho fan les empreses. El segon bloc de propostes inclou revisar plans d'emergència, una regulació més exigent, i una millor fiscalització del compliment de les normes. Finalment, davant la possibilitat que es produeixin més accidents a la petroquímica, la CUP vol millorar els canals d'informació per garantir que la gent sap com actuar, cosa que segons Estrada avui no passa, i instal·lar sensors que detectin fuites de productes químics. «No pot ser que se'ns digui que no hi ha diners pels sensors, però que hi hagi 100 mil milions d'euros pel BCN World, o Hard Rock, o com li vulguin dir», ha dit.

Fernández, que es presenta com a número dos de la CUP per Tarragona, ha traçat paral·lelismes entre les propostes per la transformació de la petroquímica i les línies mestres del programa electoral a nivell nacional: rescat social, exercici de la plena sobirania, i drets i llibertats. Fernández ha titllat la governança del complex petroquímit de «mafiosa», i ha defensat que l'administració pública emprengui un «procés de reindustrialitzacióverd», el cost del qual haurien d'assumir les empreses. «Les comarques de Tarragona no són l'abocador del país», ha explicat Fernández.