La CUP de Reus ha «ocupat» el punt de servei d'Endesa a Reus en senyal de protesta contra la pujada del preu de la llum. La formació torna a insistir que el subministrament elèctric ha de ser «un dret bàsic, no un negoci». Més d'una vintena de persones han entrat a les instal·lacions que l'elèctrica té a la riera d'Aragó de Reus.
Entre els càrrecs electes hi havia Laia Estrada, diputada al Parlament i el grup municipal reusenc, format per Marta Llorens, Edgar Fernández i Mònica Pàmies. La formació considera que cal impulsar de manera urgent una empresa elèctrica pública catalana per combatre situacions com l'actual. Estrada destaca que, des que es va liberalitzar el sector, la factura de la llum ha augmentat més d'un 100%.
Per contra, el salari mitjà, en el mateix període, només s'ha incrementat un 20%. Els cupaires també carreguen contra «la dinàmica de portes giratòries» que s'estableix entre la política i els consells d'administració de les empreses elèctriques. Denuncien, també, que mentre aquestes empreses obtenen milers de milions d'euros de beneficis, augmenta el volum de població que pateix pobresa energètica.
En clau local, Edgar Fernández ha criticat la duplicitat de càrrecs al govern municipal de Reus. També el model d'empreses municipals reusenques, amb «una estructura empresarial amb gerents i directors que cobren més de 7.000 euros i no garanteixen drets bàsics». Es refereix, en concret, a la situació de Fatima, una dona en situació de vulnerabilitat que ha tingut diverses ordres de desnonament.
En tots els casos s'ha pogut aturar a última hora, però la seva situació no ha millorat. Segueix sense tenir aigua ni llum, i a més pateix una malaltia. En el cas del subministrament d'aigua, correspondria a Aigües de Reus.
És per això que, com ja va fer a la darrera sessió plenària, Fernández en responsabilitza el govern local. Considera que tenir una empresa municipal que subministri aigua a la ciutat hauria de servir per evitar situacions com aquesta. Encara en aquesta matèria, ha criticat el model d'empresa energètica que planteja l'Ajuntament de Reus.
El govern municipal està impulsant una divisió de Reus Serveis Municipals que, igual que passa amb l'aigua, subministri electricitat a la ciutat. El cas és que, almenys durant els primers anys de vida de l'empresa, només se subministraran els equipaments municipals. La ciutadania podria tenir-hi accés com a usuaris en una segona fase futura.
Quan la comitiva de la CUP ha entrat aquest matí a les instal·lacions d'Endesa a Reus, la portaveu Marta Llorens s'ha dirigit a la plantilla. Els ha fet saber que en cap cas es tractava d'una acció contra els treballadors, sinó contra el model d'oligopoli energètic del qual participa l'empresa.