Carles Riera, número 2 de CUP a Barcelona

La CUP es pronuncia sobre la possibilitat d'entrar al nou Govern

D'altra banda, els anticapitalistes s'ofereixen per formar part de la Mesa del Parlament

L'actualitat política catalana continua girant al voltant de la formació del pròxim Govern de la Generalitat. Esquerra Republicana, que tot i ser la segona força més votada és qui té més números d'aconseguir formar govern, segueix mantenint converses amb altres formacions per la constitució del nou executiu català. Un dels dubtes que giren al voltant d'aquesta qüestió és quin paper tindrà la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en aquest nou escenari.

Des de la CUP ja han assegurat moltes vegades que no descarten la possibilitat d'entrar al Govern. Tot i això, els anticapitalistes no posaran un xec en blanc sobre la taula per donar suport al nou executiu. De fet, ara mateix, els cupaires es troben «molt lluny» de plantejar-se la possibilitat d'entrar al futur govern de Pere Aragonès, tal com ha exposat el número 2 de la llista per Barcelona, Carles Riera, en una entrevista a Ràdio 4.

Riera ho justifica amb el fet que les negociacions amb ERC tot just acaben de començar. «Com més avancem, més altes seran les possibilitats que assumim responsabilitats de govern», admetia el portaveu cupaire. Això sí, també ha volgut insistir que tot plegat dependrà dels acords que es puguin arribar en matèria d'autodeterminació, amnistia, pla de xoc social, pacte antifeixista i un canvi en el model policial. 

Així doncs, segons la CUP, serà crucial saber fins a on està disposat a arribar ERC perquè els anticapitalistes donin suport al nou Govern. En aquest sentit, Riera ha deixat clar que, quan les negociacions estiguin més avançades, la CUP valorarà si és més idoni per aplicar el seu programa electoral fer-ho participant del govern, donant suport a l'executiu des de fora o des de l'oposició. A més, no ha descartat  la possibilitat que, durant la legislatura, hi pugui haver «canvis d'escenaris». De moment, però, ha afirmat que la seva formació no pot dir si serà en el futur Govern perquè encara no sap què hi aniria a fer.

Disposats a entrar a la Mesa del Parlament

Sobre la possibilitat de tenir representació a la Mesa del Parlament, Riera ha recordat que la CUP fa tres anys que s'ofereix per formar-ne part i «desobeir el Tribunal Constitucional si implica defensar la sobirania del Parlament». És més, davant la possibilitat d'acabar assumint la presidència del Parlament, el portaveu dels anticapitalistes ha deixat clar que «estarem en disposició d'assumir la màxima responsabilitat».

La taula de diàleg, «una via morta»

Carles Riera no ha dubtat a definir la taula de diàleg amb el govern espanyol com una «via morta», ja que l'Estat no vol parlar ni d'amnistia ni d'autodeterminació. Davant d'aquest escenari, el diputat cupaire ha apostat per crear les condicions per a un diàleg «irreversible». «S'ha de crear un escenari de conflicte i confrontació que faci inevitable el diàleg. Que el referèndum i l'amnistia siguin irreversibles», ha defensat.