Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Marta Llorens al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

La CUP de Reus insisteix en el servei de la brossa i carrega contra el govern, la licitació i UGT

La formació insisteix en la municipalització com «la millor opció» per als treballadors i per les arques municipals

La CUP de Reus posa en dubte la integritat del procés de licitació del servei de la brossa, el paper del govern municipal i el rol dels delegats sindicals d'UGT. En una compareixença de premsa feta aquest dimecres, la portaveu Marta Llorens no s'ha estalviat directes ni indirectes en cap sentit.

Mantenen la seva defensa de la municipalització del servei com «la millor opció» per a la recollida de brossa i la neteja diària. També alerta: «Que Valoriza es quedi aquest servei, després de 53 anys de FCC, en un principi es podria veure com un procés d'agafar aire fresc, però a la CUP no ens satisfà absolutament gens».

Valoriza Medioambienteserà l'empresa que s'encarregui de la recollida de la brossa de Reus els pròxims deu anys si no hi ha cap sorpresa d'última hora. Encara amb algun tràmit burocràtic pendent, està previst que per part de l'Ajuntament s'aprovi durant el plenari del mes de desembre.

Aquest dilluns, hores abans que es conegués la decisió de la mesa de contractació, els treballadors que actualment duen a terme el servei a través de Fomento de Construcciones y Contratasvan concentrar-se al Mercadal per reclamar la nul·litat del concurs públic.

La CUP qüestiona la integritat del procés de licitació

Pel que fa a la CUP, Marta Llorens apunta, en primer lloc, que el plec de condicions era «poc competitiu». Posa d'exemple, com també ha fet la plantilla, que només s'hi hagin presentat dues empreses. A més, però, afegeix que Valoriza és una filial de Sacyr, «una empresa de l'IBEX 35 que, com a CUP, no ens agrada gens».

Llorens afegeix, també, que «en aquest procés no hi ha res clar». La portaveu cupaire recorda que ara Valoriza té deu dies per aportar la documentació corresponent, però alerta que «FCC té una llarga trajectòria i tradició d'impugnar processos; no veiem que no pugui impugnar aquest procés com ja ho ha fet els últims anys a Salou o a Figueres».

En aquest cas, exposa, «això portaria un procés de pròrroga i que FCC mantingués el contracte», almenys mentre no es resolgués la impugnació. En segon lloc, segons ha afirmat la portaveu de la CUP, «dies abans de l'obertura dels sobres els treballadors ja sabien que Valoriza guanyaria el concurs».

És per això que, directament, «hem de qüestionar la manca de transparència del procés i hem de demanar explicacions al govern de per què els treballadors que actualment treballen per FCC ja sabien que Valoriza guanyaria el concurs». El tercer motiu que ha exposat per no valorar positivament la previsible adjudicació a Valoriza és, de nou, la seva defensa de la municipalització del servei.

Posa en dubte que els delegats sindicals defensin la plantilla

S'ha adreçat directament a Ángel Martín de Sande, amb qui ha admès que «podríem dir que estem d'acord amb la seva reivindicació». Ha etzibat, això sí, que «li preguntem per qui se sent enganyat; dilluns va dir que se sentia enganyat per l'Ajuntament, i per qui s'hauria de sentir enganyat és per l'empresa».

Llorens afegeix, encara, que «suposo que les manifestacions i les reivindicacions que dilluns al matí vam veure a la plaça no era perquè FCC perdés el contracte, esperem que fos per la pèrdua dels seus drets laborals». «Ho diem perquè en moltes ocasions, el senyor de Sande ha actuat més com a representant de l'empresa que com a representant dels treballadors», ha sentenciat.

Juntament amb de Sande, el president del comitè d'empresa, Miguel Pérez, també ha rebut per part de la CUP. «Nosaltres ja hem donat alternatives a les millores de les condicions laborals», ha reivindicat. Als delegats sindicals els critica que «les condicions del conveni ja les havien d'haver regulat en el seu moment amb l'empresa FCC».

La legislació de contractes públics estableix que, automàticament, Valoriza haurà de subrogar la plantilla de FCC amb les condicions laborals actuals. Marta Llorens apunta, per tant, que «el gran error per part dels treballadors, i en aquest cas pels representants d'UGT, va ser lligar la millora de condicions laborals amb el nou contracte». «Si haguessin millorat les condicions en el seu moment i s'haguessin queixat a l'empresa i no a l'Ajuntament, ara tindrien unes condicions millors independentment de qui guanyés el concurs», ha afegit.

La CUP insisteix en la municipalització

La valoració de la CUP ha servit, de nou, per reivindicar la municipalització del servei com «la millor opció». Ha recordat l'estudi que va encarregar el govern arran de l'acord amb els cupaires per als pressupostos del 2016. «Demostrava que hi havia estalvi econòmic, però a més a més hi havia una millora de les condicions laborals dels treballadors», ha reivindicat.

El govern ha mantingut, des que es va fer l'informe, que la formació no en feia una lectura adequada i que, segons el seu parer, suposaria un increment en el cost del servei. Malgrat això, la CUP ha seguit reivindicant la internalització de la recollida de brossa i la neteja viària com «la millor opció».

Una opció intermèdia, que els cupaires veurien com el mal menor, seria que s'encarregués el servei a Secomsa, l'empresa pública comarcal que ja el duu a terme a diversos municipis del Baix Camp. «Les condicions són molt millors pel que fa a les treballadores», argumenta Marta Llorens.

«Hem passat d'una empresa privada a una altra empresa privada; segueix primant el fet de destinar diners públics al benefici d'una empresa privada», rebla. Avisa, de fet, que encara que canviï l'empresa adjudicatària, «seguirem fiscalitzant que es dugui a terme una millora del servei i, sobretot, vetllarem per les condicions de les treballadores».