Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Setmana decisiva a Tarragona per l'entrada de la CUP al govern Ricomà

Els anticapitalistes volen que la trobada sigui aquest dijous, 18 de juliol | Les regidores cupaires posen en dubte les polítiques turístiques i industrials de l'equip de govern municipal

La CUP TGN aposta per unes condicions laborals dignes de les treballadores públiques
Imatge d'arxiu de les dues regidores de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada i Eva Miguel | Cedida

 

Les negociacions per a la incorporació de les dues regidores de la CUP,  Laia Estrada i Eva Miguel, a l'equip de govern municipal de Tarragona avancen a empentes i rodolons. Les converses continuen però encara no hi ha tancada, oficialment, una data per a la pròxima reunió tot i que les anticapitalistes han posat sobre la taula aquest dijous, 18 de juliol, com a proposta per mantenir una nova reunió de treball. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Partint de l'assemblea de la setmana passada, per ser precisos el dijous 11 de juliol, fonts de la coordinadora d'En Comú Podem han indicat a TarragonaDigital que «hem traslladat a la CUP l'acord programàtic que vam tancar amb ERC perquè vegin si inclou els punts que elles ens van presentar. En cas que no hi siguin, estem oberts a debatre la seva inclusió».

La CUP ha arrufat una mica el nas davant aquesta proposta i han preguntat als Comuns «si ERC està d'acord amb el document que ens heu fet arribar, perquè es contradiu amb els acords adoptats en la primera reunió a tres bandes».  Les anticapitalistes han assegurat que «entenem que ha de ser l'equip de govern quins punts, dels 59 que vam posar sobre la taula, no podeu acceptar».

Tanmateix, tant Laia Estrada com Eva Miguel, les dues regidores anticapitalistes, han volgut insistir en el fet que «s'ha de mantenir una línia de treball eficaç i estable que generi sinergies» i per això han confessat que «no hi ha cap problema en treballar tal com ara demaneu». 

Pel que fa a Esquerra, els republicans han apostat per la prudència i han assegurat a aquest mitjà que «no hi ha gran cosa a dir pel que fa a les negociacions».

Dubtes de la CUP sobre la política turística i industrial de l'equip de govern municipal

ERC, En Comú Podem i la CUP tenen ara per ara un document de treball o «acord programàtic» de 13 punts. Les anticapitalistes han fet incís en els que fan referència a la participació ciutadana assegurant, sobre els pressupostos participatius, que decidir la totalitat de les inversions als barris i a escala de ciutat, mitjançant aquest mecanisme, és «una proposta de mínims que la CUP va traslladar a ERC per tal de facilitar la investidura d'en Pau Ricomà».

Així mateix, les cupaires han reclamat «clarificar» l'aposta pel «turisme de qualitat i el suport al sector industrial» que van acordar republicans i comuns en el seu pacte de govern. La CUP sempre s'ha mostrat en contra del turisme massificat.

Pau Ricomà i Carla Aguilar van fer públic l'acord de govern municipal de Tarragona el passat 14 de juny.
Pau Ricomà i Carla Aguilar van fer públic l'acord de govern municipal de Tarragona el passat 14 de juny. | Toni Cabanillas

 

«L'alcaldessa de veritat serà Laia Estrada»

Les forces de l'oposició s'han posicionat respecte a la possible incorporació de la CUP a l'equip de govern.  Rubén Viñuales, portaveu del grup municipal de Ciutadans, ha explicat a aquest mitjà que «des del primer dia dic que l'alcaldessa de veritat serà Laia Estrada». Viñuales ha argumentat aquest raonament afirmant que «Ricomà és un polític dèbil en un govern absolutament fraccionat que només està unit pel poder i l'estima al sou i la cadira».

El líder taronja ha tingut, també, un record «pels votants de Podemos als barris, perquè m'imagino que estaran molt contents en veure com els seus vots serveixien perquè ERC i la CUP puguin penjar pancartes i estelades del balcó de l'Ajuntament».

José Luís Martín, del Partit Popular de Tarragona, també ha sigut contundent, com Rubén Viñuales, i ha declarat a TarragonaDigital que «el fet que els antisistema de la CUP puguin portar les regnes de la ciutat només comportarà patiment pels tarragonins per la irresponsabilitat i radicalitat que patirà el govern municipal». «Si l'alcalde Ricomà aposta per aquesta via, haurà de reconèixer públicament que abandona la majoria social tarragonina i no li importa, gens ni mica, la prosperitat i estabilitat de la ciutat» ha reblat Martín.

El PSC, força més votada en les darreres eleccions municipals a Tarragona, ha explicat, mitjançant la seva portaveu municipal, Sandra Ramos, que «la CUP ja està governant des de fora i conduint la política de l'Ajuntament, Un pacte oficialitzaria una situació que ja existeix». «Ara bé», ha puntualitzat Ramos, «que a aquestes alçades encara sigui un tema obert, aprofundeix en la situació d'inestabilitat que té l'actual govern municipal». 

I pel que fa al grup municipal de Junts per Tarragona, la força necessària perquè el bloc independentista tiri endavant, el seu portaveu, Didac Nadal, ha manifestat que «qualsevol grup municipal té dret a entrar al govern. Això sí, exigirem sempre que qui entri, ho faci bé».