La CUP de Valls ha presentat les seves propostes electorals en l’àmbit feminista i LGTBI. En aquest sentit, la formació aposta per convertir aquestes polítiques en un eix transversal del consistori. «Cal posar-se les ulleres liles i també les ulleres irisades en totes les regidories de l’Ajuntament», afirmen.
Així, per exemple, la CUP considera que la programació cultural del municipi s’ha de treballar amb visió de gènere, que l’urbanisme s’ha de plantejar des dels usos de tots els ciutadans i ciutadanes, o que l’Ajuntament no ha de finançar mitjans que difonguin idees o discursos masclistes o LGBTIfòbics.
A més, en l’àmbit de les violències masclistes la CUP aposta per crear un equip de professionals diversos (CAP, Policia Local, SIAD,... ) que esdevinguin referents per a detectar, prevenir i acompanyar les supervivents d’aquesta violència.
Alhora, els cupaires volen impulsar el Servei d’Informació i Atenció a la Dona, municipalitzant-lo i dotant-lo de personal i recursos.
Els eixos de la CUP en polítiques LGBTI
En l’àmbit de polítiques LGBTI la CUP aposta, en primer lloc, per crear i potenciar un servei d’informació i atenció al col·lectiu. Per als cupaires, «la deixadesa de l’actual equip de govern entorn les polítiques LGTBI fa que ni els recursos que dona la Generalitat estiguin servint per activar el punt d’atenció. Aquest punt ha de ser l’espai principal i la primera finestreta on lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals es puguin dirigir», afirmen.
A més, aposten per fer més visibles les diverses diades del col·lectiu i aprofitar-les per difondre la realitat LGBTI a la ciutat, com el 31 de març, dia de la visibilitat trans; el 26 d’abril, dia de la visibilitat lèsbica, el 17 de maig, diada contra la LGBTIfòbia, el 28 de juny, diada de l’alliberament LGBTI o el 23 de setembre, dia de la visibilitat bisexual. L’Ajuntament ha de ser un espai més de visibilització del col·lectiu, i juntament amb les diades, creuen que cal reforçar el fons documental LGBTI de la Biblioteca i impulsar recerques sobre el col·lectiu a la ciutat.
En aquest sentit també «cal treballar amb els centres educatius per evitar la discriminació per raó d’orientació sexual o expressió de gènere». A més a més, la CUP també aposta per eliminar, progressivament, el binarisme a les institucions. Per això impulsaran lavabos no-binaris i treballaran perquè els formularis incloguin la casella no-binària.
Les polítiques de gènere de l’Ajuntament, un «desastre» per a la CUP
«L’actual equip de govern ha estat un desastre en polítiques de gènere i LGBTI». Així de contundent s’ha mostrat el regidor de la CUP, Jordi Robert, que ha carregat durament contra l’actual ajuntament.
Pel cupaire, «s’han passat tota la legislatura fent política d’aparador, però no han anat a l’arrel del problema». Robert lamenta que, durant la legislatura, s’ha commemorat el dia de la dona treballadora amb una classe de zumba, «s’han subvencionat mitjans que difonen missatges masclistes, no s’ha revisat el nomenclàtor en perspectiva de gènere, no s’estan aprofitant els diners de la Generalitat pel SAI LGBTI o el Servei d’Informació i Atenció a la Dona viu en una situació de provisionalitat per manca de planificació».
A més, des de la CUP lamenten que «no hi ha hagut cap voluntat de fer visible el col·lectiu LGTBI. L’única acció que s’ha fet és penjar la bandera irisada el 28 de juny i, un any, llegir el manifest». Els cupaires consideren que, si la política feminista ha estat gairebé «ridícula», les polítiques LGTBI a l’Ajuntament han estat «inexistents».