Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un agent de Policia Nacional amb els braços creuats, i al cercle, diversos bitllets de 50 euros

Mitja Espanya en alerta per l'estafa que et pot robar fins a 11.000 euros: compte

Una víctima va parlar a La Sexta sobre com va caure en un frau del qual ha recuperat només un 10% dels diners

Les estafes són cada cop més professionals. Aquesta vegada, a laSexta Xplica, una víctima de spoofing bancari ha volgut compartir la seva experiència i com va caure al parany.

Aquest tipus de frau és cada cop més comú i representa una seriosa amenaça per als usuaris de serveis bancaris i de telecomunicacions. A ell li van robar un total d'11.000 euros.

Una víctima de l'estafa va explicar la seva experiència a laSexta Xplica

Alejandro Ángel Sánchez va anar al programa de La Sexta per compartir que li van robar 11.000 euros mitjançant spoofing bancari. El delinqüent va fer servir una trucada de telèfon per dur a terme l'estafa.

Façana d?una sucursal d?ING amb un cercle que mostra bitllets de 50 euros.
L'estafador es va fer passar per ING, el banc de la víctima | Forbes, PixaBay

"A mi em criden del suposat equip de seguretat del meu banc, ING. Miro el mòbil i el número de telèfon és una de les sucursals del banc a Madrid", explica.

Ell va confiar i mai no se'n va adonar, ja que li van proporcionar "informació d'algun dels comptes i d'alguns números". Això va passar "durant tota la trucada, sense que els donés cap dada de les targetes i comptes".

Va ser víctima de l'spoofing, una tècnica perillosa

El jove va compartir que: "Tota l'estona m'estan facilitant una informació que jo no he entregat i que em fan confiar-hi. M'han fet un spoofing de manual". Només va recuperar el 10%.

Muntatge d´un fons de feixos variats de bitllets d´euro i una noia sorpresa amb la boca oberta
Dels 11.000 euros només n'ha recuperat un 10% | Getty Images, Viktor Gladkov

El spoofing és una tècnica d'estafa on el delinqüent es fa passar per una entitat legítima per enganyar la víctima i obtenir informació confidencial o diners. Això es pot fer a través de trucades telefòniques, correus electrònics o missatges de text, on l'estafador utilitza mètodes per falsificar la identitat del remitent. L'objectiu és que la víctima cregui que està interactuant amb una font fiable, com el seu banc o una institució governamental.

Consells per protegir-te del spoofing bancari

Per evitar ser víctima d'una estafa per spoofing, és important seguir algunes recomanacions de seguretat:

  • Desconfia de trucades i missatges no sol·licitats: mai no proporcionis cap dada. En el seu lloc, contacta directament amb l'entitat a través de números de telèfon o adreces de correu electrònic oficials.
  • Verifiqueu la identitat: si teniu dubtes sobre l'autenticitat d'una trucada o missatge, verifiqueu la identitat del remitent contactant amb l'entitat corresponent. No utilitzeu els números de telèfon proporcionats al missatge; cerca els números oficials al lloc web de l'entitat.
  • No feu clic a enllaços sospitosos: evita fer clic a enllaços o descarregar fitxers adjunts de correus electrònics o missatges de text sospitosos. Aquests enllaços poden portar a llocs web maliciosos dissenyats per robar la informació.
  • Instal·la programari de seguretat: utilitza programari antivirus i antimalware als teus dispositius per protegir-te contra atacs maliciosos. Mantingues el programari actualitzat per assegurar que estàs protegit contra les últimes amenaces.