Les 10 curiositats sobre el trastorn bipolar que probablement desconeixies

Gràcies a la ciència, descobrim algunes de les seves particularitats

Parlem del trastorn de bipolaritat per desmentir alguns tòpics estesos i entendre'l millor
Parlem del trastorn de bipolaritat per desmentir alguns tòpics estesos i entendre'l millor | Psicología y Mente

Entre tots els trastorns mentals que existeixen, el trastorn bipolar és un dels més coneguts de tots. Ara bé, moltes persones no disposen de gaire informació sobre aquest trastorn i, per això, no acaben de saber ben bé què és o quins són els seus trets principals.

Un exemple d’això seria l’existència del mite que diu que la bipolaritat mostraria personalitats múltiples a través del temps, que fa que els que la pateixen estiguin canviant molt sovint d’aficions i gustos o que, de manera general, el seu comportament és molt caòtic. El concepte de trastorn bipolar, però, difereix per complet d’aquesta ambigua concepció que alguns en tenen.

Per aquesta raó, volem fer un llistat amb 10 trets que caracteritzen aquest trastorn que sovint no és gaire conegut o del qual molta gent té una idea ben confusa.

En què consisteix el trastorn bipolar?

Tal com hem explicat, el trastorn bipolar és una de les patologies mentals que més coneix la gent, encara que molts únicament en sàpiguen el nom, i constitueix una malaltia mental que afecta els pensaments, els sentiments i les actuacions de la persona que la pateix.

El tret més característic del trastorn són els grans canvis d’estat d’ànim que pateix la persona que el té perquè, de manera general, sol passar per una etapa maníaca i, després, per una de depressiva. Són modificacions que tenen lloc d’una forma cíclica i que comporten períodes depressius i maníacs que fan que l’individu sovint es trobi incapacitat per dur a terme una gran quantitat de coses i/o comprometen de manera important la seva qualitat de vida.

Es tracta d’una patologia seriosa, que —tal com molta gent pensa— no es relaciona amb senzills alts i baixos emocionals. Aquesta malaltia provoca cicles que sovint tenen una durada llarga —algunes vegades de dies, altres de setmanes o, fins i tot, de mesos— i que originen greus efectes en la salut, les relacions personals i la feina de qui la té.

La bipolaritat, una psicopatologia que és greu

Com que es tracta d’una patologia greu, la bipolaritat molt poques vegades admet un tractament que no impliqui medicació, perquè cal poder estabilitzar l’estat d’ànim de la persona afectada pel trastorn. Sovint, el trastorn bipolar es tracta administrant liti al pacient, tot i que també es poden fer servir alguns altres fàrmacs com ara la carbamazepina, l’olanzapina o el valproat.

Quan es troba immers en la fase de mania, l’individu pot arribar a deixar la feina, endeutar-se, dormir únicament dues hores cada nit i sentir molta energia. En canvi, durant la fase depressiva, la persona que és bipolar es pot arribar a sentir tan malament que fins i tot pot tenir molts problemes per aixecar-se del llit. Les classes de trastorn bipolar existents són diverses, i la que és més lleu s’anomena ciclotímia. 

  • També et pot interessar: Les millors 20 pel·lícules relacionades amb la psicologia i els trastorns mentals

Les 10 curiositats sobre el trastorn bipolar que probablement desconeixies

Després d’haver dit tot això, mirarem de desmuntar algunes creences que es tenen al voltant d’aquesta patologia i que, en realitat, són falses.

Descobreix 10 curiositats sobre la bipolaritat que probablement ignoraves
Descobreix 10 curiositats sobre la bipolaritat que probablement ignoraves | Psicología y Mente

 

1. La bipolaritat no és sinònim d’inestabilitat emocional

Podria ser que algun cop t’hagis barallat amb algú que t’hagi deixat anar la frase: «sembles bipolar» o «ets una mica bipolar» perquè has tingut un canvi d’humor força brusc. Has de saber, però, que aquesta mena d’actitud és molt freqüent, sobretot,en el cas de les relacions sentimentals. Són situacions en què les emocions estan molt a flor de pell i, com que tothom és imperfecte, és habitual tenir reaccions impulsives.

Igualment, podries trobar-te en una època de la vida en què hi ha molts canvis ràpids i en què no acabes de saber ben bé què vols o necessites. Per això, cal que no es confongui la bipolaritat amb la inestabilitat emocional, perquè el trastorn bipolar és greu i se n’ha de dur a terme el tractament tan aviat com es pugui.

2. Pot ser genètica, però també pot no ser-ho

Hi ha més possibilitats de tenir bipolaritat si un familiar nostre també en té. No obstant això, s’han conduït algunes investigacions amb bessons clavats que han fet veure que, en el cas que un dels dos presenti un trastorn bipolar, l’altre no necessàriament l’hauria de patir. Les dones i els homes poden ser bipolars, i sovint es fa el diagnòstic de la malaltia pels volts dels 20 anys d’edat.

3. Hi ha determinades substàncies que la poden desencadenar

El punt que acabem d’esmentar deixa veure la rellevància que tenen els factors genètics a l’hora de desencadenar els trastorns bipolars. Això no obstant, diversos factors ambientals, entre els quals destaca el fet de consumir substàncies farmacològiques i psicoactives, poden fer que es desenvolupi aquest trastorn. De totes les drogues i medicaments que podrien originar un trastorn bipolar, destaquen:

  • Fàrmacs específics per tractar la tiroide, així com els corticoesteroides.
  • Drogues com ara la marihuana, l’èxtasi, la cocaïna o les amfetamines.

4. Els individus amb bipolaritat tenen més tendència a patir malalties

Quan es tracta el trastorn bipolar, poden aparèixer conseqüències negatives per a la salut com ara problemes del cor, de la tiroide, migranyes, mals de cap, diabetis o obesitat, entre altres. A banda dels símptomes de depressió i mania típics de la bipolaritat, aquestes patologies concretes poden fer que el pacient pateixi encara més.

5. Hi ha tipus diferents de trastorns bipolars

El trastorn bipolar es divideix en diferents classes:

  • Ciclotímia: es tracta de la classe més lleu del trastorn. Presenta uns símptomes que sovint duren com a mínim un parell d’anys, i sol provocar fases poc severes d’hipomania i depressió.
  • Trastorn bipolar del tipus I: les persones que pateixen aquesta mena de trastorn bipolar presenten episodis maniàtics o mixts, però no necessàriament depressius —tot i que al voltant del 90% de les vegades els pacients presenten totes dues classes d’episodis.
  • Trastorn bipolar del tipus II: es tracta d’una mena de trastorn bipolar en el qual hi ha episodis de depressió i d’hipomania —menys severs.
  • Trastorn bipolar no especificat: són trastorns que tenen característiques bipolars però que no s’ajusten als criteris dels trastorns bipolars dels tipus I o II que hem esmentat una mica més amunt. Per exemple, podríem classificar en aquesta categoria els trastorns psicòtics sense especificar o les esquizofrènies residuals, els episodis maníacs o mixtos superposats a algun trastorn delirant, o els episodis hipomaníacs recidivants que no presenten cap símptoma depressiu intercurrent, entre altres.

A banda, hi ha una subclasse de trastorn bipolar de cicle ràpid, que es caracteritza per l’aparició de quatre episodis —o més— d’estats mixts, mania, hipomania o depressió major durant un període de dotze mesos.

6. També hi ha persones famoses bipolars

El trastorn bipolar pot afectar tothom, també la gent famosa. Algunes de les persones més conegudes del planeta han reconegut públicament que pateixen aquest trastorn, com ara Demi Lovato, Macy Gray, Jim Carrey o Catherine Zeta-Jones.

Les persones famoses com Demi Lovato tampoc estan exemptes de patir un trastorn bipolar
Les persones famoses com Demi Lovato tampoc estan exemptes de patir un trastorn bipolar | Instagram

 

7. Els individus que pateixen trastorns bipolars també poden arribar a ser feliços

Encara que la bipolaritat és una malaltia seriosa i els que la pateixen poden veure com disminueix la seva qualitat de vida per culpa seva, si es tracta de manera adequada, les persones afectades per un trastorn bipolar poden viure de manera feliç i plena. Si es controla l’estil de vida de l’afectat pel trastorn i se li administren estabilitzadors de l’humor, el seu benestar pot millorar molt.

8. No és el mateix un trastorn bipolar que un trastorn de personalitat múltiple —o trastorn d’identitat dissociatiu

Pot ser que la gent confongui els dos trastorns a causa del component de «personalitats diverses». Però en el trastorn d’identitat dissociatiu de la personalitat, l’afectat presenta l’existència de —com a mínim— dues personalitats o identitats diferents.

9. Sense tractament, el trastorn bipolar pot arribar a ser molt pitjor

Encara que a vegades la persona afectada pel trastorn sigui la que demani ajuda, pot ser molt difícil que segueixi el tractament farmacològic al llarg de la fase maníaca, perquè és un moment en què se sol tenir molta energia. Normalment, quan el pacient està immers en la fase aguda, se l’interna per tal de controlar-lo perquè, en cas que no rebi tractament, s’agreujaran els seus símptomes.

10. Es poden produir fases de depressió i de mania de manera simultània

Els períodes de depressió i de mania es poden produir alhora, en el que s’anomena «episodi mixt». Per tant, per fer un diagnòstic de la bipolaritat no cal que es donin aquestes fases per separat. Així, un individu amb trastorn bipolar podria experimentar moments de tristesa i plor mentre té una fase de mania.

  • Traducció de: Trastorno Bipolar: 10 características y curiosidades que no conocías

Comentaris

envia el comentari