Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un pastor belga

El curs i les assegurances obligatòries que necessitaràs a Catalunya per tenir un gos

Tot canviarà a partir de la nova llei que acaben d'aprovar les autoritats

Tenir un gos és una gran alegria per a molts. De fet, a Espanya, ja són més de 7 milions els gossos registrats a les llars. A més, en els darrers el nombre no fa més que créixer.

Actualment, són moltes les persones que trien tenir un gos com a company de vida. I és que, si és cert, és que aquest animal és el millor amic de l'home. Tot i això, sempre cal lluitar per la tinença responsable.

Al fil d'això i de cara que tothom sàpiga què pertoca adoptar aquests animals, el Govern traurà una nova llei. S'hi recolliran totes les cures i responsabilitats principals que caldrà dur a terme.

Aquest és el curs que hauràs de fer per tenir un gos

La Llei de protecció i benestar animal és aquella que s'encarregarà d'oferir les màximes garanties als animals de companyia. Quan s'aprovi, les responsabilitats per als amos dels animals creixeran encara més.

Un dels gossos rescatats a Banyeres.
La Llei de protecció i benestar animal exigeix ​​l'obligatorietat del curs | ACN

Una de les novetats és l'obligatorietat de dur a terme un curs de formació, que serà gratuït. Després que la norma entri en vigor, els propietaris que tinguin ja un gos tindran dos anys per fer el curs. Tot i això, les persones que estiguin pensant en tenir-ne un primer hauran de completar el curs; això sí, aquest tindrà validesa indefinida.

Aquest és l'objectiu clau del curs

La responsable de comunicació de Royal Canin, Carlota de Lucas, ha explicat a Uppers que el curs: «facilitarà una tinença responsable». A més, afegeix que: «moltes vegades, la gent no és conscient de la responsabilitat que implica».

Aquest curs només és una mesura extensiva d'algunes que ja s'estaven aplicant fins ara. Per exemple, a l'hora d'adoptar un gos, diverses protectores feien que els amos emplenessin una enquesta per conèixer-los a fons.

Més que una formació, es tracta d'una sèrie de consells

En el cas que t'estiguis plantejant adoptar un gos properament, el curs no t'ha de fer enrere. Aquesta formació consisteix a «recapacitar durant mitja hora de la teva vida sobre les conseqüències de l'adopció».

Això, a més, t'ajudarà a tenir clares les responsabilitats i les necessitats de l'animal. D'altra banda, també servirà d'ajuda per saber quant de temps cal dedicar-hi, així com si la situació econòmica és important o no.

Segons Theo Oberhuber, coordinador de projectes d'Ecologistes en Acció , els cursos són: «unes xerrades amb els consells bàsics que cal tenir en compte». És a dir, per aprendre a conèixer una mica millor el teu nou company.

Imatge d'un gos.
A més del curs, caldrà tenir una assegurança de responsabilitat civil obligatòria | EP

La llei, en principi, assegura que aquest curs només s'aplicarà per als gossos. Tot i això, són diversos els experts que opinen que s'hauria d'estendre a tots els animals de companyia, com els gats, els conills o els canaris, entre d'altres.

També caldrà comptar amb una assegurança per adoptar un gos

A més d'emplenar el curs gratuït i obligatori, després que entri en vigor la nova llei, caldrà comptar amb una assegurança de responsabilitat civil. L'objectiu serà cobrir els desperfectes que pugui ocasionar el gos i cobrir les persones responsables.

En cas de no comptar amb aquesta assegurança, les sancions seran quantioses. Per exemple, les multes podran anar de 500 a 10.000 euros. Fins ara, aquestes assegurances només són obligatòries a Madrid i al País Basc. Tot i això, quan tiri endavant la llei, l'obligació de comptar amb ell s'estendrà a nivell nacional.

Oberhuber ha volgut recordar que les assegurances «ja existeixen al mercat». Per això, «no suposaran una reticència per a qui estigui pensant adoptar». Finalment, recorda que «estem parlant d'una petita quantitat de diners».