El curs escolar vinent combinarà educació presencial i en línia per no concentrar tots els alumnes a l'aula

Així ho va traslladar el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, als sindicats, en una reunió que va tenir lloc aquest dimecres

escola
El curs escolar vinent preveu combinar l'educació presencial amb la telemàtica. | Catalunya Diari

El Departament d'Educació preveu que el curs escolar vinent no hi hagi tots els alumnes alhora als centres educatius i això obligarà a combinar l'educació presencial i a distància. Això també obligaria a replantejar l'organització dels centres i dels currículums, així com a contractar més professorat. De fet, els professors més vulnerables no tindrien contacte directe amb els alumnes. Ho va dir el conseller Josep Bargalló als sindicats, en una reunió que va tenir lloc aquest dimecres.

Segons el sindicat Intersindical-CSC, Bargalló va plantejar tres reptes: la preinscripció, l'obertura parcial dels centres a partir de la fase 2 per a tutories personalitzades i preparació de la Selectivitat, i el curs vinent. Respecte a aquest tercer punt, el conseller va dir, segons el sindicat, que «segur que en tot el curs no es tornaran a veure les aules amb el mateix nombre d'alumnes que hi ha ara».

El personal vulnerable farà treball telemàtic

Així mateix, va afirmar que «alguns professionals no podran tenir contacte directe amb l’alumnat fins que no hi hagi una vacuna». Es tracta dels docents entre els 60 i els 65 anys, embarassades, diabètics i personal amb malalties respiratòries o cardiovasculars. És professorat que no tindrà la baixa, serà part de la plantilla del centre però sense contacte directe amb l’alumnat i continuarà fent treball telemàtic.

Pel conseller, cal afrontar el currículum sabent que la docència serà «híbrida»: presencial i no presencial. S’hauran d’evitar les aglomeracions a les portes dels centres, replantejar tot l’aspecte pedagògic i organitzatiu dels centres, fer acords de teletreball perquè ara no està regulat i això està portant problemes. També es contempla la possibilitat de tancament de centres de territoris concrets si hi ha un rebrot important. El conseller també va dir que caldrà abordar el transport escolar i el menjador.

Més personal docent

En aquest sentit, tot indica que hi haurà d’haver més personal i que per tant hi haurà d’haver alguna aportació pressupostària afegida. Sigui quina sigui la solució, va manifestar Bargalló, l’educació catalana no pot funcionar només amb el professorat que hi havia previst. Cal esperar quants diners arriben d’Europa i de Madrid i quants es poden destinar a l’educació, va assenyalar el conseller, segons el sindicat.

Sobre la neteja i desinfecció dels centres durant la preinscripció, Bargalló va explicar que els contractes de neteja estan suspesos, però es poden reactivar puntualment per a qüestions concretes. Durant el procés de preinscripció, es farà una neteja completa cada dia i dues neteges de superfície durant el dia. Hi haurà tres persones a cada centre: algú gestionant l’entrada, una persona per recollir documentació de paper i una tercera per donar la informació que calgui. El conseller també va dir que l’estat espanyol diu que en fase 1 s’han d’obrir els centres per fer-hi anar el professorat, però que Catalunya això no ho aplicarà.

La Intersindical-CSC no vol que cap decisió es prengui des de Madrid

«Aquesta gestió híbrida generarà disfuncions i una gestió complicada dels centres, serà necessari un augment del personal per a garantir els drets dels treballadors i la qualitat de l’educació que s'ofereix als alumnes», assegura el comunicat de la Intersindical-CSC. «A partir d’ara s’ha de tenir en compte en tot moment el que diguin els serveis de prevenció» i el sindicat espera que no es prengui cap decisió en matèria educativa catalana des de Madrid, sinó que el pla de reobertura sigui pensat, planificat i aplicat des de Catalunya i tenint en compte la realitat catalana.

  

  

  

compromisosno s’estan complintERTOproblemes de cobramentEls treballadors no estan cobrant el 100%

Comentaris

envia el comentari