Les set Sant Silvestre per acabar l'any corrent al Camp de Tarragona

Repassem les curses que se celebren a les comarques tarragonines per tancar l'any

El final de l'any va lligat a les festes de Nadal, a les celebracions de Cap d'Any i al període d'espera als Reis d'Orient, ja de camí cap a casa nostra. Però els més esportistes també tenen una cita amb una cursa emblemàtica, que es fa a diversos països del planeta —inclosos Catalunya i l'Estat i, per tant,  també les comarques de Tarragona.

Noms com la 'Sansilvestre vallecana', a Madrid, o la Cursa de Sant Silvestre a Barcelona s'han fet un nom entre el calendari dels aficionats a córrer —al 'running', en el lèxic modern—, però a l'àrea metropolitana de Tarragona també se celebren aquestes curses que tanquen l'any i que, a una altra escala, també han aconseguit ser una cita obligatòria per a molts afeccionats i no tant assidus a córrer: la seva característica comuna és el caire festiu i popular de la cita, on no falla la indumentària nadalenca.

Les millors imatges de la Sant Silvestre 2017 de Reus
Els gorros nadalencs, del Pare Noel, són un clàssic entre la indumentària de les curses de Sant Silvestre. | Josep Martí

Dissabte 29: estrena de Vimbodí i Poblet i segona edició de la Sant Silvestre de Banyeres-l'Arboç

Vimbodí i Poblet estrena, aquest dissabte al matí, la seva cursa de Sant Silvestre, de nom ViP —les inicials del poble—, en un projecte encarat a tenir continuïtat en els pròxims anys. La cita serà a dos quarts de deu del matí al monestir de Poblet, des d'on els participants podran encarar el barranc de la Pena i seguiran, des d'allà, el recorregut. La meta tornarà a ser el mateix monestir.

En total, la ruta és de tretze quilòmetres i mig i salva un desnivell positiu de 631 metres. Caldrà completar-la en un màxim de tres hores i mitja, en un temps pensat perquè es pugui fer caminant, a ritme normal, recollint així el caire popular de la Sant Silvestre. Hi haurà quatre avituallaments en total.

El mateix dissabte al matí, es farà la segona edició de la cursa de Sant Silvestre que el 2017 van crear a Banyeres del Penedès i l'Arboç de forma conjunta. Enguany,  s'invertirà el recorregut de 5,7 quilòmetres que es va fer l'any passat: el punt de partida serà  la plaça de la Vila de Banyeres del Penedès i s'arribarà a la piscina coberta de l'Arboç.

La cita s'endegarà a les cinc de la tarda i es podrà fer tant corrent com caminant. Cada inscrit pagarà dos euros, que aniran destinats a 'Cap infant sense joguina'. Des de dos quarts de quatre i fins les set de la tarda, un servei de bus gratuït connectarà els dos municipis per facilitar la participació.

Diumenge 30, Cursa dels Nassos a Mont-roig del Camp

Mont-roig del Camp acapara l'atenció de les curses de Cap d'Any aquest diumenge, 30 de desembre. El cert, però, és que no es tracta pròpiament d'una Sant Silvestre, sinó que la cita en aquest punt de la Costa Daurada rep el nom de Cursa dels Nassos. El nom no fa la cosa perquè les característiques són del tot similars: la cursa tindrà un recorregut de quatre quilòmetres i 850 metres i és mixta, en un circuit que recorrerà alguns carrers del terme municipal d'aquesta vila.

Organitzada pel C.E. l'Areny, la cita serà a les 10.30 hores al poliesportiu municipal i caldrà haver completat el recorregut, com a molt tard, a les dotze del migdia, un espai amplíssim de temps perquè es pugui fer a peu. A les onze del matí, hi haurà un petit recorregut per a canalla, en l'anomenada Cursa dels Nassets.

Una imatge de la Cursa de Sant Silvestre a la ciutat de Tarragona.
Una imatge de la Cursa de Sant Silvestre a la ciutat de Tarragona. | Fondistes de Tarragona

Dilluns 31, tarda clàssica a Tarragona, Reus, Cunit i Montblanc

La coincidència de dates fa que, aquest any i alguns altres, el cap de setmana previ a Cap d'Any permeti avançar algunes de les curses de Sant Silvestre. Però el mateix nom ho revela: el dia de Sant Silvestre és el 31 de desembre, la data per excel·lència d'aquestes curses populars. En general, solen celebrar-se en horari de tarda, poca estona abans que els corredors marxin cap a casa per celebrar el sopar de Cap d'Any, menjar els raïms i, si s'escau, la festa pertinent.

Tarragona, una cursa amb origen al Serrallo

A les comarques tarragonines, la data no és excepció: aquest dilluns, 31 de desembre, a la tarda, hi ha programades fins a quatre curses de Sant Silvestre. A un quart de sis de la tarda es donarà el tret de sortida a la de la ciutat de Tarragona, que recorrerà sis quilòmetres i mig des de la Llotja de Pescadors del Serrallo.

La cursa, que arriba a la quinzena edició, pot acollir un màxim de 2.100 inscrits i respira solidaritat per tot arreu: a través del 'Pitrall 0', es podran fer aportacions a la Fundació Bonanit, que gestiona l'alberg de la Casa dels Transeünts. A més, els primers 100 corredors que donaven sang a l'Hospital Joan XXIII s'estalviaven els catorze euros de cost de la inscripció a la cursa.

La Fira Centre Comercial, epicentre de la Sant Silvestre reusenca

A Reus celebraran aquest 2018 la desena edició de la seva Sant Silvestre, que començarà i acabarà a La Fira Centre Comercial. S'espera igualar o superar la xifra de 1.400 corredors de l'any passat. Com a Tarragona, la sortida també es preveu per a un quart de sis de la tarda i el recorregut consta d'un total de cinc quilòmetres.

A banda de la cursa principal, però, n'hi haurà tres de prèvies sota el nom de 'Sant Silvestre Kids': a dos quarts de cinc de la tarda, per canalla nascuda els anys 2007 i 2008, que constarà d'un quilòmetre. Els nens nascuts de 2009 a 2011 podran córrer a les 16.45 hores, en una ruta de 600 metres. Finalment, els més menuts —de 2012 a 2017— tindran un trajecte de 400 metres que podran completar acompanyats, és clar, dels pares, a partir de les cinc de la tarda. Al web de la cita hi ha tota la informació.

Cunit i Montblanc també tenen les seves Sant Silvestre

La Sant Silvestre Montblanquina és un clàssic ja a la Conca de Barberà. Aquest 2018, se celebrarà la seva dotzena edició, organitzada pel Club Atlètic Montblanc i en solidaritat amb La Marató de TV3: s'hi destinen tots els guanys que s'obtenen de la seva organització. Novament, el recorregut de la cursa recorrerà els carrers del casc antic de la capital de la Conca de Barberà i  tindrà un recorregut total de 3,5 quilòmetres, repartits en dues voltes d'1,75 cadascun.

La sortida i l'arribada de la cursa, que arrencarà a les cinc de la tarda, serà a la plaça de Sant Francesc. En paral·lel i a la mateixa hora començarà la Sant Silvestre infantil, per a canalla, amb un recorregut total de 500 metres, que partirà i arribarà al mateix punt.

A l'extrem litoral nord de les comarques de Tarragona, Cunit també compta amb la seva tradició de Sant Silvestre. A les cinc de la tarda arrencarà la seva cursa, que compta amb tres circuits diferents: un de deu quilòmetres, un de cinc i un de menor, anomenat 'La Menuda', per a canalla. En aquest cas, la cursa és gratuïta i, de fet, tots els participants surten amb les mans plenes, amb algun regal. Els recorreguts s'inicien i acaben al pavelló municipal Els Joncs.

Sant Silvestre Montblanquina 2016
Una imatge d'arxiu de la Sant Silvestre Montblanquina de l'any 2016, que ha esdevingut ja tot un clàssic. | Joan López