Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de la protesta sindicat davant IQOXE

Menys accidents laborals, però més greus: Els sinistres mortals es tripliquen aquest 2020 a Tarragona

El mes d'octubre ja havien perdut la vida 11 persones al territori | El 99,5% dels sinistres, lleus | Són 2.000 accidents menys que l'any passat

Molts menys accidents laborals, però de molta més gravetat. És la principal lectura que es desprèn del darrer Observatori d'Accidents de Treball que ha fet pública la Generalitat, i on es recullen les dades fins al mes d'octubre (inclòs) d'aquest 2020. Cal insistir que no són les dades definitives d'un any que està per acabar, però sí un clar indicador  de quins són els trets més destacables d'un 2020, contra tot pronòstic, negre  en aquest sentit.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Fins al desè mes de l'any, Tarragona  era la gran protagonista d'una tendència que no es revertirà en aquest calendari. La demarcació del Sud és on més s'han disparat els accidents mortals en el lloc de treball, amb un total d'onze víctimes confirmades en el que portem de 2020. En les mateixes dates de l'any passat s'havien produït tres defuncions, si bé l'any va acabar amb un balanç de vuit víctimes mortals a les comarques tarragonines. Per trobar un any amb més d'una desena de sinistres mortals a casa nostra, com és el cas d'enguany, cal retrocedir fins al 2011.

Els accidents laborals es redueixen un 24% a les comarques de Tarragona fins a l'octubre de 2020

Aquest increment notable en  accidents mortals fa que l'estadística es dispari i exposi una realitat clara: que les víctimes d'accidents laborals a Tarragona  són aquest 2020 un 266% més que l'any anterior. La dada, però, ha d'obrir-se per mostrar la radiografia sencera: quatre d'aquestes desgràcies s'han produït al sector serveis, altres quatre a la construcció i tres al sector industrial  de Tarragona. La demarcació del Sud és la segona amb més sinistres mortals de tot Catalunya enguany, només per darrere de Barcelona.

Pla general de l'empresa IQOXE
L'accident del 14 de gener a IQOXE va sacsejar consciències | Àngel Ullate

«Perdre la vida en el treball representa la cara més dramàtica de la precarietat  instal·lada en el nostre mercat laboral», ha valorat el sindicat Comissions Obreres (CCOO), qui tampoc eximeix de l'equació «un sistema preventiu  que sovint no suposa una prevenció eficaç per protegir la salut i la vida de les persones treballadores». El sindicat no dubta que «la protecció de la vida i de la salut en el treball ha de ser una de les prioritats  dels Governs en tot moment».

En paral·lel, el territori també sumava a finals d'octubre altres 45 sinistres qualificats de «greus», un 12% més que l'any anterior. Tot això en l'any del confinament i el teletreball, amb unes dades oficials que confirmen, potser amb més força que mai, la diferència abismal al mercat laboral i la diferència de condicions  entre aquells que han pogut treballar des de casa i aquells que es dediquen a feines necessàriament físiques.

Els sinistres deixen onze noves víctimes mortals a Tarragona, la xifra més elevada des del 2011

Entre els mesos de gener i octubre de 2020, les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han registrat un total de 6.431 accidents laborals, un 24% menys que l'any anterior per aquestes dates. Una immensa majoria d'aquests sinistres són de caràcter lleu —6.375 accidents, un 99,5% del total— i, per tant, els 45 sinistres greus i els onze mortals  són en qualsevol cas casos molt puntuals en l'estadística global. Com dèiem a la primera frase: un 2020 de molts menys accidents laborals, però de molta més gravetat.

Imatge dels manifestants a l'interior d'IQOXE, on han fet un minut de silenci
Manifestants a l'interior d'IQOXE, on van fer un minut de silenci | Toni Cabanillas

«D’aquesta crisi  no en podem sortir amb un increment de sinistralitat i de pèrdua de salut de les persones treballadores», apunta CCOO en relació a la situació actual en el marc d'una pandèmia i una nova recessió «que ha tornat a deixar l’empremta de la precarietat». El sindicat ha tornat a instar a les administracions a «implementar sense demora els canvis legals  necessaris en el nostre sistema preventiu» per evitar tragèdies com aquestes.

Arreu de Catalunya, els deu primers mesos del 2020 han deixat 67 víctimes mortals al seu lloc de feina i altres 19 'in itinere' —és a dir, en el trajecte cap a la feina—, unes xifres lleugerament superiors a les d'un 2019 on els desplaçaments i el treball presencial era notablement superior. L'increment és d'un 17,5% dels accidents  mortals arreu de Catalunya, amb Tarragona  com al territori malauradament protagonista del desgavell. En l'any d'IQOXE, entre altres desgràcies, el territori s'ha hagut de vestir de dol amb massa freqüència, més que en cap altre any recent. I els sindicats  exigeixen, com ho fan cada any quan tenen ocasió d'apretar, «polítiques de prevenció  de riscos laborals de qualitat».