Feia molts mesos que era inevitable, però algun dia havia d'arribar. Aquest dimecres s'han fet públiques les dades totals de passatgers i tràfic aeri als aeroports de la xarxa estatal, i les estadístiques només confirmen els estralls d'un 2020 demolidor per a una de les indústries daurades del país: el turisme. D'entre els desastres, les caigudes i els forats, però, en destaca un nom propi a l'epicentre del terratrèmol. Tothom ha tingut un any horrorós, però ningú tan dolent com l'Aeroport de Reus. Sense turistes, la Costa Daurada es dessagna. I tot comença per l'aeroport.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Després d'anys de tendència estable al voltant del milió de passatgers anuals —tot sumant aquells que entren i també aquells que surten—, l'any 2020 s'ha tancat amb un total de 39.460 passatgers i una caiguda del 96,2% respecte a les dades de l'any anterior. Només l'aeroport de Girona, que baixa un 91%, presenta uns danys comparables a l'aeròdrom del Baix Camp. La mitjana estatal, amb Madrid i Barcelona al capdavant, es mou al voltant del 72% de descens. En un desembre gairebé desèrtic, Reus només ha aconseguit enlairar i aterrar 396 persones.
La desfeta del turisme britànic i rus per la Covid-19 llastra l'activitat de l'aeroport en un any per oblidar
La pràctica desintegració de l'activitat a Reus té dues clares explicacions: el calendari i el perfil de visitants. En primer lloc, l'esclar de la pandèmia al mes de març va tancar l'aixeta just abans que comencés a despertar l'activitat anual en un aeroport estacional que, pràcticament, només rendeix en els mesos de bon temps. I, vinculat a això, poc ha ajudat que el perfil de turistes de la Costa Daurada, russos i britànics, no hagin pogut enlairar-se per arribar a les platges tarragonines. Els britànics, per les precaucions i amb comptagotes. En el cas de Rússia, però, directament perquè la frontera estava tancada. El descens del 96% parla per ell mateix.
Malgrat només haver mogut un 4% dels passatgers de cada any, l'Aeroport de Reus ha reivindicat el seu rol com a aeròdrom de xàrters i vols de pràctiques amb més de 12.500 operacions durant tot l'any, un 30% menys que en l'any anterior, en el que ja considerarem el barem comparatiu amb la normalitat del món pre-Covid. L'ensopegada del 2020, però, obre pas ara a la incertesa d'un 2021 que comença a arrencar amb les mateixes pregunte si amb cap certesa. L'any de malson a l'Aeroport de Reus ja té, com a mínim, dades oficials que ho argumenten.