Catalunya notifica 863 nous contagis per coronavirus aquest dilluns

Es registren dos morts, cinc menys que les que es van notificar diumenge

Experta en un laboratori
Catalunya continua la seva batalla contra el coronavirus, aquest dilluns amb una disminució de les dades de contagis. | ACN

Catalunya ha notificat aquest dilluns, 10 d'agost, 863 positius de coronavirus i 2 morts a causa de la pandèmia. Amb aquestes xifres, en total hi ha hagut, des de l'inici de l'epidèmia, 107.520 catalans que han donat positiu per la covid-19, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El total de morts s'eleven a 12.827. Pel que fa a persones ingressades, n'hi ha 590, una vintena més que en el balanç facilitat diumenge.

Distància de seguretat, gel i grups reduïts: la DO Empordà afronta la verema amb mesures contra la covid-19

En un altre ordre de coses, però encara en relació a la pandèmia pel coronavirus, la Denominació d'Origen (DO) Empordà afronta la seva verema més «especial» per la situació sanitària generada per la covid-19. Els cellers de la comarca fa mesos que prenen mesures amb el personal que hi treballa per reduir riscos i ara encara la recollida amb la voluntat de minimitzar-los encara més. A diferència d'altres punts de Catalunya, a l'Empordà la majoria de cellers tenen una plantilla estable que durant la verema «recondueixen» i completen contractant alguns treballadors extra que viuen a la zona. «Aquí no hi ha tant de risc perquè no es porta gent de fora però s'han de prendre mesures igualment», explica el president de la DO, Xavier Albertí.

Entre elles i a l'espera d'un protocol a nivell de tot Catalunya, hi ha garantir la distància de seguretat, control de temperatura, gels hidroalcohòlics, mascareta i fixar grups «estables» reduïts per minimitzar els contactes. La DO Empordà preveu començar la verema el proper 17 d'agost, gairebé deu dies abans que l'any passat. La collita d'enguany, però, s'enfronta a una situació inèdita fins ara: la crisi del coronavirus. Durant aquests mesos, els cellers empordanesos han anat adoptant —com la majoria d'empreses— mesures per minimitzar el risc de contagi i l'objectiu és ara adaptar-los a la recollida del raïm.

Amb tot, Albertí insisteix que la majoria de cellers «tenen clar» com han d'actuar i que molts ja han definit com afrontaran la verema. És el cas del Celler Espelt, de Vilajuïga. La seva directora Anna Espelt assegura que el que preveuen fer és «semblant» al que ja han estat aplicant durant els primers mesos de la pandèmia. En aquest sentit, diu que la distància a les vinyes és relativament fàcil d'aplicar i que, a més, el fet que sigui una feina a l'aire lliure ho facilita tot. Malgrat això, l'ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància de seguretat seran indispensables en aquesta collita.

En aquest celler, han descartat els grups reduïts però han decidit que hi haurà una persona responsable de controlar que en tot moment es compleixin les mesures de seguretat. «Tenim clar que hi ha un factor humà i, per això, durant tota la verema hi haurà una persona que ho controli», afirma.


Comentaris

envia el comentari