Baixen el risc de rebrot i la velocitat de contagi del virus a Catalunya

Es declaren 232 nous casos confirmats per PCR, 12 morts i hi ha 38 ingressats més als hospitals (777)

Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se
Salut ha informat d'un descens en la velocitat de contagi i el risc de rebrot a Catalunya. | cedida

El risc de rebrot ha baixat significativament 13 punts a Catalunya respecte a les dades de dissabte i se situa en 194,53 —ahir 207,59—, mentre que la velocitat de contagi (Rt) també es redueix i passa d'1,21 a 1,15, segons l'últim balanç del Departament de Salut. En les últimes 24 hores s'han declarat només 232 nous casos confirmats per PCR de covid-19 (ahir van ser 1.712), elevant la xifra total als 136.290.

La xifra de casos amb totes les proves és de 161.005 (289 més en les últimes hores). Des de l'inici de la pandèmia han mort 13.305 persones per coronavirus a Catalunya, 12 més que en el darrer balanç. Els ingressats als hospitals pugen en 38 persones i ara són 777, dels quals 137 estan a l'UCI, xifra idèntica a fa 24 hores.

Els MIR encaren la segona setmana d'aturades amb la previsió d'un seguiment «massiu» i posicions encara «allunyades»

En un altre ordre de coses, els MIR encaren una segona setmana de jornades de vaga, de dilluns a divendres, amb la previsió que el seguiment serà «massiu» i reconeixen que les posicions per assolir un acord estan encara «allunyades». El portaveu del col·lectiu, Àlex Mayer, ha explicat que estan «molt contents» pel seguiment de les tres jornades d'aturada de la setmana passada, que xifren en «entre un 80 i un 90%». Tot i això, reconeixen que les negociacions no han avançat com voldrien i que el que els hi proposen les patronals i el Departament de Salut està «lluny del que podria ser una proposta per reflexionar i pensar en deixar les mobilitzacions». La mobilització, convocada per Metges de Catalunya, reclama millores formatives, laborals i salarials.

En concret, els MIR exigeixen un increment salarial de la jornada ordinària. Tot i les diferències entre convenis, la retribució de la jornada ordinària, sense les guàrdies, oscil·la entre els 900 i 1.100 euros en el primer any de residència, amb petits increments durant els anys següents. També demanen una millor retribució de les guàrdies, entre altres reivindicacions.

A més de l'àmbit retributiu, els residents tenen dos blocs més de demandes. Pel que fa al formatiu, demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i una correcta supervisió de la seva feina, entre altres reclamacions. En l'àmbit laboral, demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i que es respecti la normativa pel que fa als descansos. Així, exigeixen que, després d'una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal.


Comentaris

envia el comentari