La situació epidemiològica a Catalunya segueix una tendència negativa molt preocupant. Segons les dades publicades pel departament de Salut aquest dimarts, s'han notificat 3.751 nous positius de coronavirus testats per prova PCR, elevant la xifra total des del mes de març en 410.194 casos. D'altra banda, avui s'han de lamentar prop d'un centenar de noves víctimes. Concretament, s'han reportat 97 defuncions, situant la xifra total de morts a causa del coronavirus a Catalunya en 17.320 persones.
Per un altre costat, la pressió hospitalària ha patit un increment en pacients en planta i UCI. Actualment, hi ha 2.089 persones hospitalitzades per Covid-19 (5 més respecte ahir), 408 de les quals es troben a l'UCI (16 més que dilluns). Pel que fa a les altres dades, l'índex de rebrot i la velocitat de transmissió pugen mentre que la incidència acumulada en els darrers 14 dies ha baixat.
El risc de rebrot ha pujat 52 punts situant-se ara mateix en 552. L'Rt suma un +0,18 i augmenta a un 1,45 i l'IA14 baixa 13 punts col·locant-se als 396. El departament de Salut també informa de la positivitat de les proves PCR. Ara mateix, aquesta és d'un 9,55% apropant-se cada vegada més al 10%. Cal recordar que l'Organització Mundial de la Salut considera que la pandèmia es troba sota control quan la xifra és d'un 5%.
Finalment, des de fa uns dies Salut també informa el nombre de vacunats que hi ha al país. Actualment, la xifra és de 10.475 persones vacunades, 2.182 més que ahir. Caldrà veure si en els propers dies s'agafa una major velocitat i s'abandona el pas de tortuga actual de la campanya de vacunació.
Àlex Arenas: «S'haurien de posar més de 124.000 al dia»
El físic i matemàtic de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, assegura que les noves restriccions imposades pel Govern per frenar la situació epidemiològica a Catalunya no seran suficients per doblegar la corba d'infeccions. «Penso que no són suficients per al que hem de fer, que és doblegar aquesta corba. Si s'intenta estabilitzar, és massa arriscat. Amb el nombre de casos actual i l'augment de la positivitat, la xifra de la propera setmana i la següent seran per al·lucinar», ha indicat Arenas a Rac1.
«No entenc les mesures. S'implanten a partir del 7 de gener, és incomprensible perquè estem malament avui. Suposo que ho fan per salvar els Reis, però és un despropòsit tot plegat», ha criticat el físic de la URV. Per aquest motiu, assenyala que es necessita una restricció molt més forta de la mobilitat i és que, segons Arenas, la inèrcia de la pandèmia és impossible de parar aquest inici de gener. La solució haguera estat fer «un pseudoconfinament aprofitant les vacances».
Pel que fa a la campanya de vacunació, Àlex Arenas assegura que «s'haurien d'estar posant 124.000 vacunes al dia per arribar a la immunitat de ramat» i que la «nostra capacitat és inviable i més veient com van». El matemàtic de la URV creu que el pla de vacunació s'ha de revisar de dalt i baix i afirma que amb el pla inicial no estaria tothom vacunat fins el 2024. «Hem d’accelerar moltíssim aquesta planificació i hem d'intentar tenir immunitat de ramat abans que acabi l’any», explica.