Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Baixen el risc de rebrot i la velocitat de transmissió del coronavirus a Catalunya

Les dades d'aquest dissabte són esperançadores atesa la continuïtat de la seva bona dinàmica

El risc de rebrot baixa 11 punts en les últimes 24 hores a Catalunya i se situa en els 720, segons l'última actualització del Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt baixa una centèsima i se situa en 0,93, com la incidència a 14 dies que retrocedeix a 810,82 (818,11 en l'anterior balanç). D'aquesta manera, continua la dinàmica positiva de les dades del coronavirus a Catalunya, una situació, doncs, d'allò més esperançadora.

En paral·lel, s'han declarat 4.271 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 294.703 des de l'inici de la pandèmia. L'11,21% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. També s'ha informat de 61 noves morts, amb un total de 14.543. Pel que fa als hospitals, hi ha 2.621 ingressats per covid-19 (-104) i 551 a l'UCI (+80), tenint en compte que des d'aquest dissabte s'incorporen els crítics de centres privats.

Les entitats socials es preparen per a la segona onada però reclamen implicació

En un altre ordre de coses, però encara en relació a l'efecte del coronavirus a Catalunya, les entitats socials encaren la segona onada de contagis de la covid-19 amb la mirada posada en la primavera passada i incorporant els aprenentatges que van adquirir. Malgrat la seva «vocació de servei públic», el sector reconeix que en algunes ocasions s'ha sentit sol i critiquen que les administracions sovint no han estat «a l'alçada». «Nosaltres no podem ser el substitut o l'alternativa al que ha de fer una administració pública», avisa Francesc Roig, president de Cáritas Catalunya, en declaracions a l'ACN. Des de la Creu Roja també reclamen més inversió en serveis públics perquè si no, alerten, el primer trimestre de l'any potser «no es podrà arribar a tothom».

Amb incertesa i angoixa, però tot i així «preparats» per encarar la segona onada. Així defineix Enric Morist, coordinador de Creu Roja, com afronta la seva entitat la nova situació. «Nosaltres hem nascut per això, per l'emergència, aquí ens mantindrem i estem forts», assegura a l'ACN. Morist apunta que han estat fent una revisió de tota la tasca feta durant la primavera passada per poder millorar la seva atenció i remarca que han activat tots els recursos que tenen per poder-ho fer. En aquest sentit, detalla que des del març fins al setembre han destinat més de 10 MEUR a la gestió de la pandèmia i preveuen invertir 3 MEUR més fins a finals d'any.