Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques

Els contagis a Espanya es disparen a 23.000, la pitjor dada en dos mesos

Es comencen a notar els efectes de Nadal

Espanya viu un moment especialment delicat de la pandèmia. Les festes nadalenques estan acabant i ho fan en un moment molt espinós de l'actual pandèmia de coronavirus. S'espera que en els pròxims dies es puguin disparar els contagis, i en les dades que en les últimes hores les comunitats han anat comunicant al ministeri de Sanitat es pot veure un primer avanç d'això.

Després que l'informe del dilluns reflectís 30.579 contagis nous, una dada enganyosa per venir de dies festius, en l'últim dia s'han confirmat 23.700 nous casos, una xifra que fa setmanes que no es veia. De tots, aquests s'haurien detectat 10.877 a través d'una PCR o una prova d'antígens en les últimes 24 hores. Espanya ja està fregant la barrera dels dos milions de positius amb els 1.982.544 que hi ha avui dia.

Mentrestant, l'indicador que tornava a patir un repunt després de la baixada poc real d'ahir és la incidència acumulada en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants. Passava dels 272,22 registrats ahir a 296,29.

Les comunitats autònomes han informat en les últimes hores d'un total 352 de morts contagiats de coronavirus. En els últims 7 dies, han perdut la vida un total de 550 persones contagiades al nostre país, segons recull Sanitat. Des de l'inici de la pandèmia han mort 51.430 persones que han donat positiu a través d'una prova diagnòstica o que han rebut una diagnosi clínica en un hospital dient que presentaven símptomes compatibles amb la malaltia.

En el que refereix a la pressió hospitalària, actualment hi ha 13.841 hospitalitzats, d'ells 2.220 en les UCI. En les últimes 24 hores s'han produït 1.793 ingressos i 1.377 altes. En tota la pandèmia són ja un total de 213.565 pacients amb covid els que han estat hospitalitzats, 2.132 dels quals amb data d'ingrés en els últims set dies.

Entre el 26 de desembre i l'1 de gener es van realitzar 774.335 proves, amb una positivitat del 12,84%, de les quals 502.283 han estat PCR i 272.052 test d'antígens. Aquestes dades confirmen la reducció del nombre de proves durant els últims dies, després que setmanes enrere se solia superar la barrera del milió setmanal.

L'Exèrcit, llest per a vacunar si és necessari

Mentre es produeix certa lentitud en algunes comunitats autònomes, el Govern central ofereix una nova ajuda per a aquelles que el considerin necessari. I és que la ministra de Defensa, Margarita Robles, anunciava la disposició les Forces Armades, si així ho demanen «les autoritats sanitàries», perquè participin en el procés de vacunació contra el coronavirus.

De moment només s'ha sol·licitat el transport de les primeres dosis a les illes Canàries i Balears i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Robles s'ha expressat així en una visita a la Unitat de Verificació Epidemiològica de la Caserna General de l'Armada a Madrid. Allí ha agraït la tasca que de moment estan fent en qüestions de rastreig de contagis.

L'oferiment arriba després de la polèmica sorgida pel baix percentatge de vacunació que s'ha produït durant els primers dies. En aquest sentit, la ministra ha volgut recordar que les Forces Armades poden ajudar logísticament al transport de vacunes o del seu emmagatzematge. A diferència del que va passar quan el Govern va posar a la seva disposició als rastrejadors militars, cap govern autonòmic ha demanat ajuda en aquest sentit.

Així i tot ha insistit que tots els cossos estan preparats. «En el moment en el qual se'ns demani alguna cosa, veurem la disponibilitat que hi ha, les Forces Armades tenen la millor disponibilitat i estan disposats a tot allò que puguin fer», afirmava Margarita Robles. També ha confirmat que el seu ministeri ja treballa en la preparació de les vacunes per al personal que anirà a missions internacionals.