Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'una nena petita africana

Tarragona va tancar el 2019 sense cap cas de mutilació genital femenina, a diferència dels anys anteriors

L'Ajuntament de Tarragona disposa d'un protocol especial per prevenir aquesta pràctica salvatge

Un cas l'any 2017, dos casos el 2018, cap cas durant el 2019. Tarragona va tancar l'any passat sense cap cas denunciat de mutilació genital femenina a la demarcació,  una pràctica d'extrema violència que s'estén a més de 30 països del planeta però que a Catalunya arriba amb comptagotes, segons la informació oficial de què disposa el cos dels Mossos d'Esquadra. Aquest dijous, 6 de febrer, és el Dia Mundial de Tolerància Zero davant la Mutilació Genital Femenina,  des que Nacions Unides així ho va aprovar ara farà vuit anys.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Els Mossos recorden que aquesta pràctica, que lesiona i extirpa de forma salvatge els genitals exteriors femenins  a moltes nenes generalment arreu d'África, Àsia Meridional, Orient Mitjà i zones de Llatinoamèrica, és encara vigent en aquests indrets del món i, per tant, hi ha casos concrets que s'estenen també a Catalunya. De fet, al país es produeixen una mitjana de 10 casos a l'any —des que existeixen registres oficials, ara fa tres anys, s'han detectat 9, 15 i 11 casos arreu del territori català—. I l'any 2019 és el primer que es tanca sense cap d'ells a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

La'any 2017 es va detectar un cas a l'Ebre, i l'any 2018 es van denunciar dos casos més a Tarragona

La majoria dels casos es detecten gràcies a les famílies, als pediatres, als treballadors dels serveis socials i a les escoles. Generalment corresponen a nenes d'entre els 6 i 10 anys, i el focus dels esforços a la demarcació passa per accentuar els programes i protocols de prevenció, tal com fa anys que engeguen administracions locals com l'Ajuntament de Tarragona, i que deixen la resposta i la responsabilitat del protocol en mans dels professionals sanitaris, dels serveis socials, de l'ensenyament i de la seguretat.

A escala catalana, la Generalitat va començar a treballar en el protocol de prevenció i actuació específic sobre la mutilació genital femenina l'any 2001, si bé l'ha anat modificant, ampliant i adaptant de forma periòdica. Aquesta pràctica és reconeguda, internacionalment, com una violació flagrant dels drets humans,  de la salut i de la integritat de les dones i les nenes que n'han sigut o que en són víctimes directes.