Segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Catalunya és la comunitat autònoma que ha registrat més demandes per ocupacions d'habitatges en jutjats de Primera Instància i Instrucció durant el primer trimestre del 2020. En total s'han denunciat 203 ocupacions il·legals, el que suposa el 22,6% del total d'Espanya.
Decret d'habitatge aprovat per la Generalitat
Aquest període on s'han registrat més ocupacions coincideix amb l'aprovació del polèmic decret d'habitatge de la Generalitat. El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya (CGE) el considera inconstitucional, ja que vulnera els drets dels propietaris protegint als llogaters, als desnonats per impagament hipotecari i als okupes.
Segons s'especifica, les persones que habiliten un immoble sense cap documentació que ho acrediti legalment queden protegides i amb dret a lloguer social en cas de desnonament. Els okupes adquiriran aquest dret si es pot acreditar que l'ocupació de l'habitatge té una anterioritat de sis mesos abans de la publicació del decret. També podran beneficiar-se si l'habitatge ha estat buit durant un mínim de dos anys sense causa justificada.
Tal com manifestaven alguns representants del Partit Popular (PP), aquest decret vulnera el dret a la propietat privada de l'article 33 de la Constitució, ja que «restringeix l'efectivitat de la potestat reivindicatòria que correspon a tot propietari». Arran d'això, molts han optat per contractar empreses privades especialitzades a desallotjar habitatges o instal·len sistemes de seguretat.
Augment de les ocupacions durant el confinament
Durant la quarantena per la pandèmia del coronavirus, les segones residències han estat l'objectiu principal dels okupes. En el primer trimestre del 2020, Espanya ha registrat un total de 792 denúncies per ocupacions il·legals, i Catalunya és la comunitat que encapçala la llista amb 203 casos. Per darrere es troba Andalusia amb 194 ocupacions, la Comunitat Valenciana amb 87, i Madrid, amb 69 casos.
Les dades permeten veure l'evolució dels dos últims anys. Pel que fa a Catalunya, entre 2018 i 2019 es van triplicar les diligències, en passar d'un total de 463 casos registrats a 1.004. Tot i això, la comunitat catalana ha registrat menys casos respecte al primer trimestre de l'any passat, quan se'n van denunciar 265.