Daesh podria estar interessat a captar controladors aeris i pilots per cometre atemptats

Seguretat Nacional tem que el grup terrorista busqui cometre el seu propi 11-S

El gihadisme continua sent una de les majors preocupacions dels diferents departaments de seguretat i policials del món, inclòs el departament de Seguretat Nacional d'Espanya. Al-Qaeda va marcar una fita per a aquest tipus de terrorisme amb l'atemptat de Nova York de les Torres Bessones, l'11 de setembre del 2001. Ara, es tem que altres grups com Daesh vulguin repetir la jugada tornant a utilitzar un avió com a arma.

Els terroristes han llançat una clara amenaça contra el trànsit aeri, fins i tot al del nostre país. És per això que estaria dins de la seva estratègia «la captació i radicalització ideològica dirigides a personal vinculat amb l'entorn aeri». Això inclouria a «tripulacions, controladors aeris i treballadors d'aeroports, per a induir-los o coaccionar-los a participar, planejar i cometre actes terroristes».

Altres formes d'atemptar en el nostre espai aeri

No obstant això, aquesta no seria l'única manera en què els membres de Daesh s'estarien plantejant diversos atemptats. Seguretat Nacional veu com una clara amenaça l'ús que puguin fer d'aeronaus no tripulades, és a dir, els drons. Els drons poden ser utilitzats per a provocar accidents o per a atacar des de l'aire, llançant explosius o armes químiques o bacteriològiques.

En el mateix informe sobre seguretat aeroespacial, es contempla la possibilitat que els grups terroristes duguin a terme algun tipus de sabotatge aeri. A través de programari informàtic, es podria buscar la fallada d'un avió o el boicot a una torre de control.

L'ISIS pretén cometre un atemptat en l'aire | Revista Dabiaq

 

Finalment, recorden que aquestes cèl·lules gihadistes poden tenir accés a armes de destrucció massiva. Més de 30 països, expliquen, disposen de míssils que els permeten atacar a desenes de quilòmetres del seu objectiu. Que aquests puguin caure en mans terroristes és una realitat, a més que el mateix Daesh ha confirmat que compta amb els seus propis llançamíssils, tot i que són bastant rudimentaris.

Com prevenir possibles atemptats d'aquest tipus

Evitar aquest tipus d'amenaces terroristes passaria, segons el Departament de Seguretat Nacional, per la coordinació de totes les administracions i departaments que tinguin competències en l'espai aeri. Fa falta una anàlisi de possibles riscos i prendre mesures contra «ciberatacs o actes terroristes» en aeroports o en avions. 

Sol·liciten que es creïn canals de distribució d'intel·ligència sobre amenaces específiques en el sector aeri espacial i sobre les noves tècniques que preparen els terroristes. Un punt clau ha de ser també l'augment de «la seguretat del personal que treballa o opera en les instal·lacions aeroportuàries», establint uns nivells de seguretat d'accés a les àrees més sensibles.

L'objectiu a escala nacional és vetllar per la seguretat dels més de 266 milions de passatgers que volen cada any. És primordial estar preparat contra una amenaça que també perjudicaria un dels nostres motors econòmics com és el turisme, perquè el 80% dels estrangers que ens visiten arriben a Espanya amb avió.