Personal sanitari administrant la vacuna d'AstraZeneca a una persona al País Basc

La vacuna que l'OMS recomana i ja té data exacta d'arribada

Espanya ha de rebre un 10% dels 400 milions de dosis que la Unió Europea ha comprat a Janssen

La vacuna de Janssen contra la covid-19, elaborada per la multinacional Johnson and Johnson, es començarà a distribuir a Europa el 19 d'abril, segons afirma l'agència AFP. A diferència dels productes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, el vaccí de Janssen s'administra en una sola dosi. Un altre avantatge és que es pot conservar a temperatures molt superiors a les necessàries per als fàrmacs dels seus competidors.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Espanya ha de rebre un 10% dels 400 milions de dosis que la Unió Europea ha comprat a Janssen. La meitat han d'arribar d'aquí a final d'any, fet que significa que Espanya ha de poder disposar de 20 milions del quart vaccí contra la covid-19 autoritzat per l'Agència Europea del Medicament.

Darias augura un «salt important» amb l'arribada de Janssen

En paral·lel, tanmateix, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar que seria a partir del 15 d'abril quan començarien a arribar les primeres dosis de la vacuna de Janssen, una vegada sigui aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).

Durant la trobada 'Círculo Europa Futura', organitzat per 'El País', Darias va recordar ahir dilluns, 29 de març, que a partir d'abril s'experimentarà un «salt molt important» en vacunació gràcies a arribada de més vacunes, la qual permetrà aconseguir a l'estiu l'objectiu de la «immunització col·lectiva» contra el coronavirus.

En aquest sentit, i respecte a la necessitat d'adequar el sistema de vacunació per a fer front a l'arribada de més vacunes, la ministra va assegurar que tant el Ministeri de Sanitat com les comunitats autònomes estan «en això», si bé ha recordat que les regions ja compten amb plans operatius i moltes ja estan vacunant a la població en espais grans.

«Per tant, ja hi ha treball realitzat i les comunitats autònomes ja estan preparades per a ser capaces d'inocular totes les dosis que arribin a partir d'abril», va sentenciar Darias, per a destacar la importància de l'estratègia europea de vacunació, sense la qual «no s'estaria vacunant i, menys encara, tenint l'actual horitzó d'esperança».

No obstant això, la ministra va avisar que si bé la Unió Europea està fent el seu treball, les companyies farmacèutiques han de complir el signat en els contractes, per la qual cosa va assegurar que s'està realitzant una màxima exigència perquè compleixin els pactes.

Finalment, i respecte al certificat de vacunació, Darias va explicar que serà un «facilitador de les vides i de la mobilitat», però «no discriminatori». L'objectiu és posar-lo en marxa a principis d'estiu, per a això abans es duran a terme projectes pilot en algunes comunitats autònomes.