Carrers comercials del centre de Madrid, com la Preciados, es van omplir de gent durant Nadal

La data definitiva del final del coronavirus a Espanya és a tocar

El final de la pandèmia podria ser a prop a Espanya, segons Christian Drosten, el viròleg d'Angela Merkel

La fi de la pandèmia de Covid-19 és un fet pel qual tothom s'ha qüestionat. Després de més d'un any de constants aplicacions i aixecaments de restriccions, per fi sembla que el final d'aquest malson anomenat coronavirus és a prop d'Espanya. Així ho ha predit Christian Drosten, cap de Virologia de la Charité de Berlín, un dels hospitals universitaris més prestigiosos d'Europa.

Totes les seves prediccions s'han anat complint, i aquesta ofereix esperança per a Espanya. I és que, segons Drosten, Espanya superaria de manera definitiva la pandèmia la primavera del 2022.

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
Tot i que probablement la Covid-19 no desapareixerà, la vacuna permetrà controlar-ne la propagació | GTRES

 

Com serà la fi del coronavirus a Espanya?

Sobre Alemanya, Drosten ha admès que «estem encara molt lluny». De fet, el viròleg ha alertat que «quan la variant Delta s'imposi amb tota la seva força, els nostres hospitals es tornaran a veure saturats», afirma sobre la situació a Alemanya. Tot i això, segueix apuntant que «en canvi, països amb índexs de vacunació alts com Espanya i Portugal podrien deixar enrere definitivament la pandèmia a la primavera».

Això seria possible gràcies a l'alt percentatge de població vacunada de què disposa Espanya. Tot i que la malaltia probablement no desapareixerà, la vacuna permetrà controlar-ne la propagació i podria assegurar la tornada definitiva a la normalitat.

Segons el viròleg, quan gran part de la població ja està immunitzada i només hi ha brots regionals, es pot considerar que s'ha superat la fase pandèmica. Així doncs, la Covid-19 passaria a ser un virus endèmic, és a dir, una malaltia infecciosa que afecta de manera permanent o en determinats períodes una regió. Aquesta és la situació que Drosten preveu per a Espanya a la primavera.

Ell, precisament, va ser la persona que, a l'inici de la pandèmia, va xiuxiuejar a l'orella de Merkel que aproximadament el 70% de la població acabaria infectada si no apareixia una vacuna aviat. Encara que van semblar paraules derrotistes, amb el pas del temps ha demostrat que té raó amb el seu vaticini.

La precaució, clau per evitar una sisena onada

Brosten planteja avançar amb intel·ligència i prudència cap a la fase endèmica, per evitar que «de camí hi hagi un col·lapse del sistema sanitari i que les xifres de morts es disparin com al Regne Unit», apunta Brosten. Tot i que també destaca que per això cal reaccionar com més aviat millor i més tenint en compte el repunt de contagis d'aquestes últimes setmanes.

Espanya, així, va pel bon camí i és un dels que té millors dades de coronavirus a Europa. Tot i això, Drosten aconsella a tots els països i ciutadans no abaixar la guàrdia del tot i destaca que la responsabilitat recau en els ciutadans, per sobre de les normatives que puguin arribar a establir els governs. En aquest sentit, Espanya s'omple esperança després d'aquesta predicció de Drosten i caldrà esperar per saber si el temps torna a donar-li la raó una vegada més.